Promocija prve generacije Stručnjaka

Promocija prve generacije Stručnjaka za toplotnu izolaciju ovojnice objekata

Promocija prve generacije Stručnjaka za toplotnu izolaciju ovojnice objekata

U okviru Start up projekta  organizirana je stručna, desetosedmična edukacija 15 polaznika na temu toplotna izolacija ovojnice objekta uz korištenje obnovljivih izvora energije i poduzetništvo. Tokom edukacije, težište je stavljeno na praktičan rad i rješavanje konkretnih problema. Praktični dio edukacije je izvođen na specijaliziranim modelima i na obdaništu «Lastavica» u Tuzli.

Pošto projekat traje 3 godine očekuje se da će tokom projekta oko 50 osoba proći kroz edukaciju i da će 60% polaznika do završetka projekta naći zaposlenje pokretanjem vlastitog biznisa ili zaposlenjem u drugim firmama. Za one koji se odluče osnovati vlastiti biznis biće obezbijeđena finansijska i stručna podrška tokom prve godine rada.

Realizaciju projekta su podržali,  Polybau škola iz Švicarske, Förderverein Švicarska, Općina Tuzla, Građevinsko-geodetska škola iz Tuzle, polaznici obuke i Centar za ekologiju i energiju Tuzla.

Prva generacije  Stručnjaka za toplotnu izolaciju ovojnice objekata

” Edukacija je počela sa sedam dana teorijske obuke, tokom koje smo 15 polaznika podsjetili na teoriju koja je vezana za izvođenje građevinskih radova, jer se među učesnicima nalazio određen broj osoba koje nisu bili iz struke građevine.

Da bi teorijska edukacija bila uspješna svoje znanje na polaznike edukacije prenjeli su stručnjaci iz Građevinsko-geodetske škole u Tuzli, koji su govorili o građevinskim materijalima, sigurnosti na radu, zaštiti od električnog udara i povreda na radu.

Naš cilj nije bio samo da naučimo učesnike edukacije na koji način će pravilno raditi toplotnu izolaciju, nego i da nauče na koji način mogu iskoristiti svoje znanje i tako steknu uslove za otvaranje vlastitog biznisa” , izjavila je mr.sc. Džemila Agić , direktorica CEE .

Zahvaljujući općini Tuzla koja je prepoznala važnost projekta i ustupila objekat za izvođenje radova toplotne izolacije, na raspolaganje, kako bi učesnici mogli  kroz praktični dio pokazati svoje znanje.

Cilj je bio uraditi toplotnu izolaciju na objektu JU Obdanište “Naše dijete” , gdje je općina Tuzla zajedno sa JU Obdanište “Naše dijete” izvršilo nabavku i zamjenu stolarije.

” 2013 godine smo zajedno sa gospodinom Matthias Zimmermann došli na ideju da ralizujemo jedan vid edukacije na temu toplotna izolacija ovojnice objekta, ideja je bila od gospodina  Matthias Zimmermann. Godine 2010 smo došli u BiH i podržali smo programe dualnog obrazovanja u građevinskim školama. U poslednje 4 godine smo vidjeli da su JU Građevinsko – geodetska škola iz Tuzle i Općina Tuzla najviše željeli uraditi određene stvari sa ciljem promjene postoječeg stanja” ,izjavio je  Martin Grossenbacher, Polybau škola, Švicarska.

“Općina Tuzla se prije nekoliko godina se opredjelila za poboljšanje energijske efikasnosti, te je izradila plan o energijskoj efikasnosti i time se i praktično i institucionalno opredjelila za rad na poboljšanju  energijske efikasnosti” , rekao je Kemal Kurević, šef službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove sa MZ Tuzla.

U okviru projekta će svake godine za grupu oko 15 osoba biti organizirana stručna teorijska i praktična edukacija na temu toplotna izolacija ovojnice objekta uz korištenje obnovljivih izvora energije.

Teoretski dijelovi edukacije će biti organizirani samo da objasne principe riješavanja konkretnog problema iz prakse , dok će se praktični dio edukacije izvoditi na specijaliziranim modelima i na javnim objektima Općine Tuzla.