U Zenici teškim metalima zagađeni tlo, voda i biljke

Uzorci tla, vode i biljaka u užem području grada Zenice kontaminirani su teškim metalima i građanima se preporučuje da ne konzumiraju koprivu i salatu iz užeg gradskog područja.

Ovo su rezultati istraživanja koje su tokom prošle godine proveli stručnjaci Agropedološkog i Zavoda za poljoprivredu Federacije BiH, a izvještaj je prezentiran na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Graniče s pogonima Pogotovo su teškim metalima zagađeni uzorci iz naselja Tetovo, Pehare i Gradišće, koja graniče s pogonima kompanije „ArcelorMittal Zenica“ (AMZ).

5548b707-c3e0-49d6-939e-1095b0094cfb-tetovo-zenica-718x446

Teški metali nisu pronađeni jedino u mlijeku. – Prema njihovim izvještajima, radi se o teškim metalima geološkog porijekla, odnosno koji već postoje u zemljištu, ali ne isključuju i kontaminaciju od industrij. Zaključili su i da se ne radi o velikim prekoračenjima – ističe dr. Samir Lemeš, predsjednik „Eko-foruma“ Zenica, koji je i DF-ov zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

On dodaje da se, pak, rasprava o izvještaju o zagađenju zraka svela na priču o okolišnim dozvolama za AMZ te KTG-ovoj termoelektrani – toplani na plin, koja je, prema riječima gradonačelnika Husejina Smajlovića (SDA), jedino rješenje za problem grijanja Zenice. – Gradonačelnik sada prebacuje lopticu Vladi Federacije BiH, odnosno „Elektroprivredi BiH“, kojoj nude da bude suvlasnik KTG-a – kaže Lemeš. Otpadna para – EPBiH to neće, jer da su htjeli graditi takvu termoelektranu, ne bi čekali Husejina (Smajlovića, op. a.), gradili bi je sami. Tako bi svako investirao – dodaje Lemeš te naglašava da niko nije objavio da je u februaru ove godine AMZ za grijanje grada koristio otpadnu paru iz konvertorske „Čeličane“.

Radi se o skoro upola jeftinijoj pari, što je, podsjeća Lemeš, aktivista „Eko-foruma“ Dragan Šulović forsirao dok je bio savjetnik u Ministarstvu okoliša FBiH, ali JP „Grijanje“ nikada nije potpisalo ugovor o uzimanju te pare. Lemeš misli da je razlog forsiranje KTG-a.
AMZ radi bez okolišnih dozvola.
„ArcelorMittal Zenica“, napominje Lemeš, od decembra radi bez okolišnih dozvola za pogone „Čeličana“, „Visoka peć“, „Kovačnica“ i „Valjaonica“, a u novembru ove godine dozvole im ističu i za „Koksaru“, „Aglomeraciju“ i „Energetiku“.

– „ArcelorMittal Zenica“ je predao zahtjev za obnovu dozvola za „Čeličanu“ i „Visoku peć“, ne znam zašto nisu za „Valjaonicu“, a „Kovačnicu“ su zatvorili. Sada su na potezu inspekcije – navodi Lemeš.