Pilot-projekat značajan za cijelu Općinu, ali i BiH

Pilot-projekat značajan za cijelu Općinu, ali i BiH, MSŠ Kalesija i zvanično vlasnik solarnog pogona vrijednog 61.099,00 KM

mss-kalesija-solarni-kolektor

Krajem 2014. godine je pušten u rad pogon za zagrijavanje sanitarne vode i fiskulturne sale i u MSŠ Kalesija.
Postavljanje i ugradnja toplotne pumpe i solarnog kolektora koštalo je više 60 hiljada maraka, a sve je rađeno u sklopu projekta „Progres“ za zašitu prirode i globalizacije obnovljivih izvora energije.
Nosilac projekta je Udruženje za razvoj „NERDA“, a finansirala ga je Evropska unija iz sredstava IPA fondova.

Ovaj pilot-projekat je veoma značajan za Kalesiju, ali i za BiH.
Kada je riječ o korištenju obnovljivih izvora energije, Kalesija postaje predvodnik u BiH, s obzirom da je u Kalesiju postavljena i prva solarna elektrana u BiH, i to na krovu sportske dvorane koja je još uvijek u izgradnji.

U utorak (24.februara 2015.) MSŠ Kalesija je i zvanično postala vlasnik toplotnih pumpi i solarnih kolektora smještenih na krovu školske zgrade pored fiskulturne sale. Dokument o prenosu vlasništva je potpisao direktor škole, Mersad Hasanović, koji je i najzaslužniji što se ovaj projekat realizovao upravo u Kalesiji.
Ukupna vrijednost opreme je 31.332,66 Eura, odnosno 61.099,00 KM.

„Korištenje ovog pogona doprinijeti uštetedi i električne energije i novčanih sredstava u našoj školi, a i ekološki je znatno prihvatljiviji jer smanjuje emisiju štetnih gasova.
Veoma mi je drago što se u našoj Općini, odnosno u  MSŠ Kalesija,  realizovao prvi ovakav projekat u BiH“ – ponosno ističe Mersad Hasanović, direktor MSŠ Kalesija.

Zahvaljujući Hasanoviću, u MSŠ Kalesija je proteklih mjeseci realizovan veliki broj projekata od velikog značaja za učenike i uposlenike škole, ali i od velikog značaja za cijelu Općinu.