Let´s Do It-milion sadnica za 1 dan

Akcija Lets do it

“Let´s Do It-milion sadnica za 1 dan”, uspješno realizovana akcija sadnje drveća.

Akcija Lets do it

Druga po redu akcija sadnje, “Let´s Do It- milon sadnica za 1 dan”, nije mogla proći nezapaženo na području Grada Tuzle.
Zahvaljujući oko 80 vrijednih volontera, koji su većinom učenici Srednje medicinske škole Tuzla, te studenti Prirodno-matematičkog fakulteta, Ekonomskog fakulteta i aktivisti Udruženja građana “Multi” Tuzla, akcija je implementirana u subotu, 01. novembra 2014.godine. Ukupno je zasađeno 2.100 sadnica raznih vrsta drveća.

Operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom, Eko život d.o.o. Tuzla, za ovu akciju obezbijedio je 100 sadnica bagrema koje su na dan same akcije i zasađene na području koja su ugrožena klizištima. Zahvaljujući volonterima, članovima “Let´s Do It Tuzla” tima, ali i u saradnji sa Civilnom zaštitom i predstavnicima operatera sistema “Eko život” d.o.o. Tuzla zasađeno je 85 sadnica bagrema na lokalitetu “Badre”, odnosno naselju koje je u Tuzli najviše bilo pogođeno klizištem, te dvorište JU OŠ “Bukinje” koja se nalazi u neposrednoj blizini Termoelektrane.

Obzirom da nam je poznata činjenica da bagrem zbog svog jakog korijena vezuje zemljište i apsorbuje vodu i na taj način usporava klizanje zemljišta niz padine, upravo iz tog razloga izabrane su te sadnice.

Pored navedenog, akcija je sprovedena i na lokaciji “Ravna Trešnja” gdje je zasađeno 2.000 sadnica u saradnji sa JP “Šume TK”.

“Drago nam je da smo u sklopu ovogodišnje terenske akcije sadnje drveća imali priliku direktno pomoći našim sugrađanima na područjima koja su ugrožena klizištima. U saradnji sa nadležnim institucijama i našim partnerima truditi ćemo se da i predstojeći period posvetimo sličnim akcija”- izjavio je Amar Kavgić- izvršni koordinator projekta “Let´s Do It Tuzla”.

Veoma važnu ulogu kao i u dosadašnjim aktivnostima ima podrška sponzora- HT Eronet, Grad Tuzla, Eko život i Red Bull, kojima se iskreno zahvaljujemo.

Također, veliko hvala svim volonterima koji su učestvovali u ovogodišnjoj akciji sadnje “Let´s Do It- milon sadnica za 1 dan”, navodi se u saopštenju “Let´s Do It Tuzla” tima.