Edukacija profesionalnog razvoja inženjera

Razvoj inženjera

U Tuzli je u periodu od 20-21.11.2014 godine održana edukacija pod nazivom Program profesionalnog razvoja inženjera. Organizatori edukacije su bili UNDP u partnerstvu sa Federalnim fondom za zaštitu okoliša, a pod tehničkom podrškom organizacija CETEOR Sarajevo i CRP Tuzla.

U proteklom periodu, UNDP je dao značajan doprinos promociji energijske efikasnosti u Bosni Hercegovini. Fokus je stavljen na povećanje energijske efikasnosti u javnim objektima širom BiH, što je implementirano kroz 38 infrastrukturnih projekata, te uvođenjem informacionog sistema za upravljanje energijom (EMIS) u više od 1.000 javnih zgrada.Baziran na višegodišnjem iskustvu u oblasti energijske efikasnosti, kao i vidljivim rezultatima, UNDP sa svojim partnerima na projektu GREEN ECONOMIC DEVELOPMENT (GED), i dalje nastavlja promovisati i raditi na povećanju energijske efkasnosti u javnom sektoru kroz različite projektne aktivnosti, kako na lokalnom, tako i državnom nivou.

Razvoj inženjera

Kako bi se dodatno doprinijelo jačanju kapaciteta i profesionalnom osposobljavanju i usavršavanju tehničkih lica koja su svojim pozivima orjentisana na energetiku/energiju, energijsku efikasnost i obnovljive izvore energije, sa izraženim akcentom na inženjere mašinske, elektro, građevinske i arhitektonske struke, UNDP u partnerstvu sa Federalnim fondom za zaštitu okoliša, a pod tehničkom podrškom organizacija CETEOR Sarajevo i CRP Tuzla, kreirao je i organizovao novi edukacijski sadržaj.

Kroz dvodnevni stručni Program, inženjerima se predstavio profesionalno osmišljen i isporučen stručni tematski sadržaj, kojem pored domaćih, doprinose i renomirani regionalni predavači. Cilj razvijanja i provođenja ovog profesionalnog Programa je produbljivanje i sticanje specifičnih znanja, iskustva i sposobnosti inženjera, a koja se odnose na energijsku efikasnost, obnovljive izvore energije, energijski menadžment, regulativu, tehničke propise i relevantne norme iz navedenih oblasti.