Trodnevna regionalna konferencija Modeli suradnje u prijenosu okolišnih politika

STEP konf 2

U sklopu projekta Podrška u prijenosu okolišnih politika – STEP u Grand Hotelu Adriatic u Opatiji održana je trodnevna regionalna konferencija Modeli suradnje u prijenosu okolišnih politika.

Konferencija je okupila više od 50 predstavnika organizacija civilnog društva, tijela javnih vlasti, medija, te javnih službi iz cijele Hrvatske.

STEP konf 3

S namjerom jačanja suradnje tijela lokalnih (regionalnih) vlasti i organizacija civilnog društva u provedbi politika zaštite okoliša i prirode održana je regionalna konferencija Modeli suradnje prijenosu okolišnih politika, od 3. do 5. septembra 2014. godine u Grand Hotelu Adriatic u Opatiji.

Tokom konferencije identificirani su problemi sudjelovanja javnosti u procesu oblikovanja i usvajanja nacionalnih politika zaštite okoliša i prirode, te navedena moguća rješenja za savladavanje tih problema.

Na konferenciji su predstavljeni i dosadašnji rezultati projekta kao i zaključci s radionica održanih u Karlovačkoj, Zagrebačkoj i Primorsko-goranskoj županiji, a koje su bile organizirane također u sklopu projekta STEP. „Važnost sudjelovanja javnosti u okolišnim politikama istaknuta je tijekom provedbe svih projektnih aktivnosti i odstrane civilnog sektora, kao i od strane predstavnika raznih razina vlasti.

Međusektorska suradnja izuzetno je bitna kako bi se zajednički iznašla najbolja rješenja za razvoj lokalnih zajednica” – naglasila je  Željka Leljak Gracin, pravnica Zelene akcije.

Primjere dobre, ali i loše prakse sudjelovanja javnosti predstavili su dr. Csaba Kiss (EMLA, Mađarska), Siim Vahtrus (EELC, Estonija), Enes Ćermagić (Zelena akcija, Zagreb), te doc. dr. sc.Lana Ofak (Pravni fakultet u Zagrebu), koji su svi redom stručnjaci za pravo okoliša.

Nadalje,  suradnju OCD-a s tijelima vlasti na različitim projektima u BiH predstavila je Alenka Savić (CRP, Tuzla), dok je o primjerima suradnje OCD i lokalne vlasti iz Hrvatske govorila Dušica Radojčić (Zelena Istra, Pula). U sklopu konferencije održana je i radionica na kojoj su sudionici, kroz rad u malim grupama, razmatrali mogućnosti razvijanja nekih novih modela suradnjeOCD-a i tijela javne vlasti uproved biokolišnih politika.

Projekt STEP provodi Zelena akcija iz Zagreba u suradnji s Udrugom Žmergo iz Opatije i Ekološkim društvom-Pan iz Karlovca, u partnerstvu s Fakultetom političkih znanosti iz Zagreba, te pridruženim partnerima: Zagrebačka županija, Karlovačka županija, Državni zavod za zaštitu prirode, Grad Samobor, Grad Karlovac, Grad Opatija i Općina Lovran, a financiran je od strane Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.