Ravnodušnost države na patnje VRBAŠANA

Otvoreno pismo ministrici poljoprivrede i zaštite okoliša,Ravnodušnost države na patnje VRBAŠANA.

Snežana_Bogosavljević_Bošković
Posljednjih dana 2014. godine, Ekološki pokret Vrbasa uputio je upozorenje u otvorenom pismu ministru poljoprivrede i zaštite okoliša Snežani Bogosavljević – Bošković , zbog pasivnosti u rješavanju problema zaštite Velikog bačkog kanala od onečišćenja i zdravstvenim posljedicama njegovog štetnog utjecaja na okolni živalj.

Poštovana!

Obavještavamo Vas da smo izuzetno zabrinuti za loše stanje Velikog bačkog kanala u protoku kroz Vrbas i neizvjesnu perspektivu njegove skore remedijacija.

Naša zabrinutost dodatno je pojačana rezultatima neformalnog istraživanja ekipe naših visoko-obrazovanih volontera o štetnom utjecaju kanala na zdravlje ljudi s prebivalištem u neposrednoj blizini kanala.

Metoda istraživanja bio je upoređenje sadržaja toksičnih supstavci u kanalskom mulju i vodi iz dostupnih certificiranih analiza s anketom građana koju smo proveli na terenu. Tema ankete je bila učestalost obolijevanja i mortalitet građana. Kopča ove dvije aktivnosti bili su znanstveno potvrđeni podaci o toksičnosti tvari navedenih u gornjim analizama, kao i okolnosti njihovog štetnog djelovanja na ljude.

Na žalost, izlazi istraživanja potvrdili su nam višegodišnje spekulacije o “smrtonosnom djelovanju kanala” na okolni živalj!

Mi smo svjesni da za ovakvo stanje Vi niste jedini odgovorni subjekt! Ali imajući u vidu nadležnost Ministarstva u obavljanju poslova državne uprave, propisane člankom 5. Zakona o ministarstvima (“Službeni glasnik RS”, br. 44/2014) u dijelu: … “zaštita voda od onečišćenja radi sprječavanja pogoršanja kvalitete površinskih i podzemnih voda “, vi jeste izuzetno važan odgovorni subjekt u nizu višedesetljetne neodgovornosti!

Veliki bački kanal je svakako i “vaš dvorište koje lagano ubija svoj susjedstvo”! Što bi ste učinili da ste “Vi jedan od tih komšija” ?!

Upozoravamo Vas na izostanak zakonskih posljedica zagađivanja kanala od strane “Vitala”, posljednjeg velikog industrijskog zagađivača u Vrbasu. Jalova nastojanja inspekcija u Vašoj nadležnosti da se ovaj nepopravljivi, višedecenijski zagađivač primjerno kazni, ugasio je svako povjerenje naših građana u vašu instituciju.

Moramo Vam spomenuti i problem završetka tlačnog kanalizacijskog voda od Kule do Vrbasa, koji ozbiljno ugrožava probni rad Centralnog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda (CPPOV). Već više od dvije godine ovaj posao je “zakucan” bez ikakvog objašnjenja a Vaša je obveza prema EU, jednaka obvezi općina Vrbas i Kula osigurati dovoljne količine otpadnih voda za nesmetani rad ovog postrojenja, čiji završetak se očekuje do juna mjeseca naredne godine.

Sve prethodno nam govori da je za vašu instituciju danas kao i svih prethodnih godina

“Najgori vodotok u Europi” samo mrtvo slovo na papiru i a zakonska zaštita vodotoka na dalekom drugom mjestu!

Krilatica “Onečišćivač plaća” u Vrbasu “nema krila” i samo je neljudsko – “Plati pa zagađuj”!

Najmanje što za Vas u ovom mometnu možemo učiniti je da Vas upozorimo na posljedice kršenja odredbi Kaznenog zakona o “Ne poduzimanju mjera zaštite okoliša”, Članak 261. Stavak (2) i Stajalište (3), vezano za Članak 260. Stavak (2 ) i Stajalište (4)!