Reakcija okolišnih udruga na Vladinu odluku o eksploataciji nafte na Jadranu

Reakcija okolišnih udruga na Vladinu odluku o eksploataciji nafte na Jadranu

More_Jedrilica-manje

  Zeleni forum, nacionalna mreža okolišnih    udruga, smatra odluku Vlade RH o  izdavanju dozvola za istraživanje i  eksploataciju nafte na Jadranu  neprihvatljivom!

Smatramo kako je javno nadmetanje  pokrenuto bez neophodnih priprema i u  uvjetima potpune nespremnosti institucija  za projekt takvog opsega. Uslijed toga  postoji jasan rizik od sklapanja štetnih  koncesijskih ugovora s ekonomskog i   okolišnog aspekta. Činjenica je da nemamo  osnovni dokument za gospodarenje i zaštitu Jadrana – Strategiju upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem. To dovoljno govori o našoj nespremnosti za provođenje potencijalno visoko štetnih aktivnosti na Jadranu.

Donošenjem odluke o broju koncesionara i polja na kojima se dozvoljavaju istražni i eksploatacijski radovi prejudicira se strateška procjena utjecaja na okoliš koja bi trebala dati odgovor na osnovno pitanje: koji obuhvat i intenzitet istražnih i/ili eksploatacijskih radova je prihvatljiv sa stajališta očuvanja okoliša i rizika po druge gospodarske aktivnosti.

Donošenje odluke na zatvorenom dijelu sjednice posebno je zabrinjavajuće jer Vlada, kojoj su inače puna usta kritike Sanaderovih koruptivnih ugovora, donosi ovako važne odluke sličnom procedurom, daleko od očiju javnosti pa čak i obične rasprave u Saboru.

„Odluku o raspisivanju natječaja i o izdavanju dozvola za eksploataciju nafte na Jadranu smatram, sa stajališta zaštite okoliša, najgorom odlukom neke Vlade RH do sada!“, izjavio je Toni Vidan, voditelj energetskog programa Zelene akcije.

Podsjećamo kako je Zelena akcija, ispred Zelenog foruma, uputila poziv predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću i predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović na javno očitovanje vezano uz planirano istraživanje i moguću eksploataciju nafte na Jadranu.