Globalne investicije u čistu energiju porasle za 16% u 2014

Ulaganja u čistu energiju tokom 2014. godine porasla su za 16% te su na globalnoj razini iznosila 310 milijardi dolara.

MediaThumbnailHandler

Bloomberg New Energy Finance javlja kako su ulaganja u vjetroenergiju, solarnu energiju, biogoriva i druge niskougljične tehnologije porasla po prvi puta od 2011. godine unatoč nižim cijenama solarnih panela te smanjenju subvencija za zelenu energiju u SAD-u i Europi.

Glavni razlog rasta je 32% povećanje ulaganja u OIE u Kini te rekordna ulaganja u offshore vjetroenergiju koja su diljem svijeta iznosila 19.4 milijarde dolara. Veliki dio ulaganja bio je usmjeren i prema električnim vozilima.Rast ulaganja iznenadio je mnoge koji su mislili da će niže cijene nafte dovesti do pada ulaganja u zelenu energiju.

No, pad cijena nafte puno će se više odraziti na cestovni prijevoz nego na proizvodnju električne energije, napominju stručnjaci.Kina je najveći pojedinačni ulagač u obnovljive izvore energije te je tijekom 2014. na ovom tržištu zabilježen rast od 32% dok je ukupni iznos kineskih investicija u zelenu energiju iznosio 89.5 milijardi dolara. Najmnogoljudnija nacija na svijetu tako je postala najveće tržište za solarnu energiju te jedno od najvećih tržišta za energiju vjetra.

SAD je povećao svoje investicijske aktivnosti za 8 posto na 51,8 milijarde dolara, dok je Japan postao drugo najveće tržište za solarnu energiju sa 41,3 milijardi dolara investicija. Investicije u Europi su rasle  za samo 1% na ukupno 66 milijardi dolara unatoč velikim ulaganjima u offshore energiju vjetra. Za mali rast instalacija OIE u EU prvenstveno je zaslužno globalno vodstvo u investicijama u zelenu energiju tijekom posljednjih deset godina te zasićenost lokalnog tržišta.