Međunarodni festival zelene kulture „GREEN FEST“

Filmski program Green Fest

Svi zainteresovani za praćenje filmskog revijalnog programa na ovogodišnjem „Green Fest“-u mogu da rezervišu karte na www.greenfest.rs i na taj način osiguraju svoje mjesto na Festivalu koji se održava od 29. do 31. oktobra u Domu omladine Beograda.

Filmski program Green Fest

Ulaz na sadržaje programa 5. Međunarodnog festivala zelene kulture „GREEN FEST“ je i ove godine besplatan ali će, zbog ograničenih kapaciteta raspoloživih sala, ulaz biti slobodan samo za posjetioce koji su se prijavili i preuzeli karte, saopštio je danas Centar za unapređenje životne sredine, organizator Festivala.

Svi koji naruče kartu preko www.greenfest.rs će dobiti email potvrde i informacije o preuzimanju karata. Prijave se primaju od petka 17. oktobra pa do početka programa Festivala. U revijalnom djelu filmskog programa biće prikazano 8 filmova, od kojih će sedam imati premijeru u Srbiji.

Festival će biti otvoren filmom “Seme života” o budućnosti hrane, i najvećoj svjetskoj banci sjemena, kao i borbi jednog čovjeka da “reorganizuje globalni sistem upravljanja hranom i načini ga funkcionalnim za sva vremena”.

Pored ovog ostvarenja, posjetioci će biti u prilici i da pogledaju, “Osveta električnog automobila” o istraživačkim i razvojnim programima razvoja električnih automobila najvećih svjetskih kompanija i njihovoj borbi – ko će napraviti prvi, najbolji i najbolje prihvaćeni električni automobil za moderno doba i tržište automobila, “Obala” o posljedicama neodgovorne urbanizacije koji nas vodi u srce kontraverzi o klimatskim promjenama, gde se sudaraju politika, ekonomija i nauka, “Nafta i voda” koji nas upoznaje sa borbom “Davida i Golijata”, malog amazonskog plemena i njihovog mladog lidera protiv naftnih kompanija, koji se bore da sačuvaju svoje historijske korjene i ognjišta, “Veći od života” – priča o životu u gradovima i mogućnostima kvalitetnijeg života kroz primjenu ideje “čovjek u centru planiranja razvoja grada”, i “Prokletstvo brana” koji se bavi temom negativnih efekata brana i bezbednijim opcijama  za proizvodnju energije.

Festival će biti zatvoren filmom Rat za pesak“ koji govori o novoj “zlatnoj” groznici – ratu za drugi najviše korišćeni resurs na svetu – pjesak.

U prepodnevnim terminima, zbog izuzetnog interesovanja publike, biće prikazivan film iz prošlogodišnje selekcije festivala – “Više od meda”, jedan od najljepše snimljenih filmova u novijoj dokumentarnoj kinematografiji, o izumiranju kolonija pčela širom svjeta i uzrocima koji izazivaju ovu pojavu.

Ovogodišnji Međunarodni festival zelene kulture “Green Fest” se održava uz pomoć Ministarstva omladine i sporta RS, Grada Beograda – Sekretarijata za zaštitu životne sredine i Sekretarijata za kulturu i podršku kompanije Lenovo, kao i mnogobrojnih partnera i prijatelja.