Kroz druženje i igru ka boljoj planeti WWF na petom Beogradskom festivalu cvijeća

Festival cvijeća WWF

Kroz druženje i igru ka boljoj planeti WWF na petom Beogradskom festivalu cvijeća. Park Manjež u Beogradu i ove godine je ugostio peti Beogradski festival cvijeća.

Beogradski festival cvijeća

Kroz niz različitih programa i medija Festival je otvorio vrata svima kojima su zainteresovani da udahnu prirodu u svakodnevnicu kulture urbanog življenja.

WWF-Svjetski fond za prirodu je, kao i prethodnih godina učestvovao u Festivalu organizacijom brojnih radionica za djecu, kvizova na temu vodenog i ekološkog otiska, itd. Tokom dva dana trajanja Festivala,  preko 40 učenika OŠ Mladost, OŠ Svetislav Golubovic Mitraljeta i OŠ Vladislav Petković Dis učestvovali su u igrama u kojim su mogli  naučiti dosta o značaju vode, vodenih ekosistema, biodiverziteta u vodenim ekosistemima, ali i o ugroženim vrstama.

„Iz suhoparnog stila masovno rasprostranjenih predavanja djeca zapamte jako malo. Ovo je jedini način da djeca na praktičan način usvoje ono što su vidjeli.  Ovakve inicijative bi trebalo da poprime veće razmjere jer je ovo način učenja o kom se priča, ali se rijetko primjenjuje“, smatra Jelena Opačić, nastavnica OŠ Mladost.

Da je zainteresovanost bila velika, pokazuje i činjenica da čak ni loše vremenske okolnosti prvog dana Festivala nisu omele radoznale mališane koji su pod kišobranima zajedno sa svojim nastavnicima aktivno učestvovali u radionici.

U saradnji sa Centrom za unapređenje životne sredine postavljena je i izložba najboljih 15 fotografija iz konkursa Plavo zeleni svijet. Cilj izložbe je promovisanje prirodnih bogatstava i buđenje svjesti građana o značaju očuvanja prirode u Beogradu i Srbiji.

Festival cvijeća WWF

Nešto stariji posjetioci WWF igrališta su se mogli upoznati sa projektnim aktivnostima WWF-a u Srbiji. Pričalo se o značaju vlažnih staništa i inicijativi za njihovu revitalizaciju u Specijalnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje, inicijativi za stvaranje Evropskog Amazon (budućeg UNESCO Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav koji će se prostirati u pet zemalja u regionu). Predstvaljen je i „neotrkiveni svijet“  Parkova Dinarskog luka i aktivnosti u okviru ove regionalne inicijative.

Kompletna WWF postavka obuhvata šator dimenzija 4×4 metra, pet kostima vrsta karakterističnih za Dunav, bojanke za djecu, lavirint u kom model ribe iz prljave vode treba sprovesti u čistu vodu, postere, bedževe, naljepnice.