Centar za životnu sredinu postao dio svjetske mreže Friends of the Earth International

FoEI-Sri-Lanka

Centar za životnu sredinu je na godišnjoj skupštini mreže Friends of the Earth International u Šri Lanki izabran za pristupnog člana ove najveće svjetske mreže organizacija za zaštitu životne sredine.

FoEI-Sri-Lanka

“Ovaj izbor predstavlja veliku čast, te potvrdu kvaliteta i posvećenosti u našem dosadašnjem radu na polju zaštite životne sredine u Bosni i Hercegovini”, izjavila je predsjednica udruženja Nataša Crnković koja je učestvovala na generalnoj skupštini ove mreže. Centar za životnu sredinu, koji ove godine slavi 15 godina postojanja, je ovim dokazao da je jedna od najaktivnijih ekoloških organizacija u Bosni i Hercegovini.

Friends of the Earth International okuplja 75 organizacija za zaštitu životne sredine iz isto toliko država svijeta, te ima preko 2.000.000 članova. Neke od proritetnih tema kojima se mreža bavi su klimatske promjene, zaštita biodiverziteta, očuvanje prostora za potrebe lokalnih zajednica, osiguranje pravednog pristupa hrani lokalnim zajednicama, zaštita šuma i voda i druge teme. U svojim aktivnostima Friends of the Earth International preispituje postojeće ekonomske modele, te promoviše rješenja koja doprinose uspostavljanju ekološki održivog i socijalno pravednog društva.

Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu istakla je kako je ovo ogroman korak u jačanju ekološkog civilnog društva u Bosni i Hercegovini, te da je Centar ovim dobio dodatni legitimitet i motivaciju da radi na očuvanju životne sredine na nivou čitave Bosne i Hercegovine. “Članstvo u ovoj mreži nam daje snagu da se odlučnije i profesionalnije bavimo našim poslom, znajući da imamo podršku iz mnogih dijelova svijeta, gdje ljudi slični nama vode iste bitke za očuvanje prirodnih resursa i zdravlja svojih sugrađana. 

Veoma nam je drago da su najznačajnije svjetske organizacije iz polja životne sredine prepoznale naš kvalitet i stručnost u radu, a mi ćemo dati sve od sebe da u budućnosti budemo još bolji i profesionalniji.