Europa riskira da izgubi veliki zamah u zaštiti klimatskih promjena

Europa riskira da izgubi veliki zamah u zaštiti klimatskih promjena

Njemačka Savezna kancelarka Merkel mora potvrditi ambiciozne ciljeve u vezi obnovljivih izvora energije.

Berlin, 14. juli 2014 – S obzirom na svijetski bum u oblasti obnovljivih izvora energije, Greenpeace danas poziva kancelarku Merkel na dijalog Petersberger klima u Berlinu da se što više postigne u pitanjima zaštite klime i širenja obnovljivih izvora energije u Europi.

Angela Merkel 1

Aktivisti za zaštitu okoliša postavili su  pet metara visok transparent ispred Brandenburških vrata, koja glasi: “Zaštita klime: Svijet čeka Europu, gospođo Merkel”

Iako imamo dovoljno vjetra , pa će solarne elektrane  raditi dobro ove godine, tako da je oko 40 prljavih ugljen-biljka suvišno, zaštita klime u Europi još uvijek stagnira. Američki predsjednik Obama najavio propise početkom juna da će smanjiti za četvrtinu emisije CO2 iz SAD-a,  600 ugljen elektrana do 2020, pa čak i Kina se raspravljana temu  emisije CO2. Aktuelnoj EU komisiji za 2030 ozbiljno nedostaje ambicija, ide tek neznatno dalje od postojećih mjera. Europa riskira da izgubi veliki zamah u zaštiti klimatskih promjena

“Gospođa Merkel ima mogućnost pokretanja veoma dinamičnih pomaka u raspravi zaštite klime u Europi. Kancelarka mora napraviti osobnu predanost i boriti se za ambiciozne ciljeve EU-a za proširenje obnovljivih izvora energije i energijske efikasnosti. Inače, Europa riskira da postane blokator umjesto da postane vodeča u pitanjima zaštite klime “, kaže stručnjak za klimatske promjene Greenpeace, Martin Kaiser.

Kancelarka Merkel će imati priliku na dijalogu Petersberger klime razgovarati sa ministrima iz 35 zemalja o tome kako ublažiti emisije stakleničkih plinova.Događaj je važan korak na putu ka globalnom klimatskom sporazumu.Sporazum, koji bi trebao biti potpisan u Parizu, krajem 2015, uspostaviti će se mjere pomoću kojih se posljedice klimatskih promjena mogu biti unutar granica kontrolisanja.

U svom najnovijem izvješću, objavljenom u aprilu, IPCC je naglasio da je  puno poboljšao tehničku i financijsku održivost energije iz obnovljivih izvora, u mjeri u kojoj su oni uglavnom sada je zamjena za ugljen, nafta i nuklearnu energiju, koji su opasni za klimu i zdravlje .

Postepeno ukidati korištenje ugljena, kako bi se mogli  spasiti Njemački klimatski ciljevi.

Njemačka je već poduzela odluku smanjenja dobijanja energije iz  uglja, nafte i nuklearne energije na duge staze. Prema studiju Savezne agencije za okoliš objavljenog prošle godine, zemlja će biti u mogućnosti upravljati bez emisija CO2u  najkasnije do 2050. Njemačka nastoji smanjiti svoje emisije CO2 za 40 posto do 2020, ali oživljavanje jeftine, ugljene  proizvodnje energije nedavno je izazvalo da emisija u zemlji ponovno raste. “Ako  kancelarka još uvijek želi postići cilj zaštite klime koji je i sama postavila, ona mora pokrenuti postupno ukidanje korištenja uglja  sljedećih 15 mjeseci”, kaže Kaiser.

Uprkos najavi Angele Merkel  početkom jula da će  zaštita klime biti središnje pitanje njemačkog G7 Predsjedništva, savezna vlada i dalje financira gradnju ugljen elektrane u inozemstvu preko državne KfW investicijske banke i odobravanjem Hermes kredita jamstava, dok su zemlje poput SAD-a i Velike Britanije nedavno zabranili ovu vrstu potpore.

Kaiser ističe da “kancelarka Merkel mora poduzeti prvi korak prema boljoj zaštiti klime u zemlji. To je neprihvatljivo za Njemačku, koja je poznata  po svojim progresivnom, energijskom-tranzicijskom putu,(” Energiewende “), da  financira izgradnju prljavih ugljen-elektrana sa  novcem od poreznih obveznika. “