Ugljen je prljav posao

greenpeace

Aktivisti Greenpeacea postavili su 30-metarski transparent s porukom “Ugljen je prljav posao” u Plominskom zaljevu gdje se planira izgradnja termoelektrane Plomin C, izjavilo je jučer međunarodno udruženje za zaštitu okoliša.

Svojom su akcijom, kako ističu, željeli pokazati da se “gradnja termoelektrane investitorima jedino može isplatiti uz dobivanje ustupaka i potpisivanje tajnih ugovora”. Greenpeace upozorava da će struja iz Plomina C biti dvostruko skuplja od one koja se trenutno prodaje na tržištu te da će se predviđena cijena izgradnj, sudeći po iskustvima izgradnje TE Šoštanj u Sloveniji – udvostručiti.
greenpeace

“Zašto se ne govori da će se tajnim ugovorima garantirati otkup skuplje struje od one trenutno na tržištu? Zašto se ne govori da će zbog toga građani plaćati skuplju struju? Zašto se ne govori o tome da će 100 posto ugljena iz Plomina C biti uvezeno? Odgovor je jasan: zato što je sve vezano za Plomin C prljav posao”, prenose u priopćenju izjavu voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj Zorana Tomića.

Ova se akcija nastavlja na kampanju promocije obnovljivih izvora energije koju je proteklih dana po Jadranu provodio Greenpeaceov brod Rainbow Warrior. U Greenpeaceu upozoravaju da Hrvatska zaostaje u proizvodnji energije iz sunca i vjetra, jer manja i manje sunčana Slovenija ima gotovo 10 puta više instaliranih fotonaponskih sustava od Hrvatske.

“Energetski stručnjaci su nedavno izračunali da se za cijenu izgradnje Plomina C može izgraditi 800MW vjetroelektrana ili 800MW solarnih fotonaponskih sustava ili postaviti 3 milijuna metara četvornih solarnih kolektora za grijanje tople vode. Sve te ekološki prihvatljive alternative otvorile bi 6-20 puta više novih radnih mjesta od planirane termoelektrane na uvozni ugljen”, ističe Greenpeace.

“Čitava Europa se utrkuje tko će izgraditi više obnovljivih izvora. Prošle godine je 72 posto svih novih kapaciteta za proizvodnju struje u Europi bilo obnovljivo. Energetska revolucija se već događa – pitanje je hoćemo li to iskoristiti ili ćemo u budućnosti jeftinu struju kupovati od onih koji sada ulažu u obnovljive izvore energije”, tvrdi voditelj energetske i klimatske kampanje u Greenpeaceu Hrvatska Marko Gregović.

Udrženje podsjeća i da je u nedavnoj anketi, koju je za Greenpeace provela agencija IPSOS, čak 64 posto građana Hrvatske izjavilo da se protivi projektu Plomin C, dok je 90,6 posto reklo da se Hrvatska energetska politika treba bazirati na obnovljivim izvorima energije.