„Dan za rijeke“ u okviru WWF-ove inicijative „Evropske škole za život planete“

Tehnička škola “Mileva Marić –Ajnštajn”, Novi Sad

Dana 02.10 su 33 škole iz 11 evropskih zemalja obilježile „Dan za rijeke“ u okviru WWF-ove inicijative „Evropske škole za život planete“.

Oko 1000 mladih aktivista planiralo je širok niz aktivnosti – čišćenje riječnih obala, foto izložbe, šetnje, kao i radionice i informativne kampanje kojima su skrenuli pažnju na trenutno stanje rijeka u njihovoj okolini.

OS"Drinka-Pavlović" Beograd

Četiri škole iz Srbije koje su učestvovale u šestom ciklusu programa „Evropske škole za život planete“ obilježile su u svom gradu „Dan za rijeke“. Ideja se rodila tokom završnog događaja međunarodne školske inicijative za zaštitu životne sredine koji je bio održan u junu u Rumuniji. „Dan za rijeke“ kombinuje znanje o ekološkim temama sa vještinama razvoja i upravljanja projektima i pokazuje snagu i potencijalni uticaj usko povezane međunarodne mreže škola.

33 školska razreda iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine obilježila su „Dan za rijeke“. Cilj ove akcije -da se skrene pažnja na značaj čistih rijeka- je uspješno postignut.  Širom Evrope održane su raznovrsne aktivnosti, a poruka uličnih akcija, izložbi fotografija, čišćenja riječnih obala i informativnih događaja pod  zajedničkim sloganom „Zajedno za rijeke“ doprijela je do lokalnih zajednica i podignuta je svijest o stanju lokalnih rijeka.

OS „Braća Grulović“, Beska

Učenici osnovne škole „Drinka Pavlović“ iz Beograda organizovali su edukativnu uličnu akciju ispred svoje škole sa posebnim akcentom na rijeku Savu.  Na obali Dunava u Beškoj učenici osnovne škole „Braća Grulović“ organizovali su akciju čišćenja, dok su Zemunski kej učenici osnovne škole „Gavrilo Princip“ pretvorili u učionicu na otvorenom i sa svojim sugrađanima razgovarali o dunavskim vrstama i izvorima zagađenja. Učenici smera Tehničar za lovstvo i ribarstvo tehničke škole “MilevaMarić–Ajnštajn” iz Novog Sada su svoje panele na temu “ribe i zagađenje vode” prikazali prolaznicima na novosadskom keju, a tu su ih posjetili i učenici drugih novosadskih škola.

„Ovaj dan je još jedan važan korak kako bi se podržalo stvaranje mreže aktivnih mladih ljudi koji se zalažu za dobro stanje svoje životne sredine i prirode koja ih okružuje. Njihovo zalaganje nam pokazuje kako funkcioniše održivo ekološko obrazovanje. Pokazuje nam kaliko je naša inicijativa ’Evropske škole za život planete’ dugoročna i umrežavajuća i kako se iz saradnje koja je lišena svih predrasuda mogu stvoriti divni projekti,“ rekla je Barbara Taušer,  vođa edukativnog programa o zaštiti životne sredine WWF-a u Austriji.

OS „Gavrilo Princip“, Zemun

Inicijativa „Evropske škole za život planete“ je osnovana 2008. godine sa ciljem da približi učenike i nastavnike, da ih ohrabri da preuzmu odgovornost za prirodu i životnu sredinu Evrope, i da preduzmu zajedničke korake  u oblikovanju budućnosti Evrope na održiv način. Do sada, 5.000 učenika uzrasta od 12 do 17 godina iz 11 različitih evropskih zemalja je učestvovalo i pokrenulo svoje individualne eko-projekte.