Uništavanje Sutjeske, javni interes ili ne?

Građanskom inicijativom potpisivanja peticije kojom se od Narodne skupštine RS traži donošenje zaključka da gradnja malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska nije od javnog interesa, nastavlja se Bitka za Sutjesku.

__TEMP__8df8633e33e73d6615cd15f69e124802-1411445876_1656_IMG_9898

Pozivaju se građani i građanke Republike Srpske da daju svoj glas za odbranu Nacionalnog parka Sutjeska od 22. do 28.1.2015. Peticija se sprovodi na 12 lokacija u Republici Srpskoj (Banja Luka, Foča, Prijedor, Prnjavor, Novi Grad, Bijeljina, Doboj, Čelinac, Gradiška, Mrkonjić Grad, Zelenkovac i Lopare).

Nataša Crnković, Centar za životnu sredinu: „Gradnja hidroelektrana po Zakonu o nacionalnim parkovima je moguća samo ukoliko su iste proglašene javnim interesom. Zato je važno da se ovim planiranim hidroelektranama ukine neopravdano dodijeljen status javnog interesa.

Nakon više od dvije godine kampanje, smatramo da je vrijeme da se građani i građanke izjasne po ovom pitanju.“ Sutjeska je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini i jedno od biološki najraznovrsnijih područja u jugoistočnoj Evropi, čiji su biološki najvredniji dijelovi kanjoni i klisure Sutjeske i Hrčavke i strogi prirodni rezervat Perućica.

Đorđije Milanović, Arbor Magna: „Struka, lokalna zajednica, civilni sektor i šira javnost se oštro protive gradnji ovih hidroelektrana, ukazujući na dugoročne posljedice i ekonomsku neisplativost tog projekta.

Da li je moguće da 13 MW privatne investicije može da bude iznad osnovnih principa po kojima je osnovan taj nacionalni park prije više od 50 godina?“ Kampanja Bitka za Sutjesku je pokrenuta kao odgovor na planove za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska.

Investitor „Drina Hydro Energy“ iz Ugljevika planira izgraditi pet malih hidroelektrana, dvije na rijeci Sutjesci i tri na Hrčavki.