CRP veče sa građanima

Korištenje solarne energije za grijanje vode i prostora. Centar za razvoj i podršku je u prostorijama Narodne biblioteke u Tuzli održao prvo besplatno savjetovanje za građane na temu „Korištenje sunčeve energije za grijanje vode i prostora“.

crp
Na početku večeri, kratku prezentaciju o solarnim sistemima održao je Ismet Salihović, CRP stručnjak za solarnu energiju, pri čemu je posebno istakao prednosti korištenja solarnog grijanja vode u domaćinstima, te objasnio ključne tehničke karakteristike rada sistema.

Posebnu pažnju je posvetio isplativnosti korištenja solarnih sistema za grijanje vode u odnosu na potrošnju električne energije, pri čemu je istaknuo konkretne rezultate i finansijske uštede za potrošnju energije u objektima gdje je CRP postavio sisteme, kao što je SP Mejdan, Dom za djecu bez roditeljskog staranja i Centar za djecu sa višestrukim smetnjama „Koraci nade“ itd.

crp1

Drugi dio večeri je prošao u diskusiji, a pitanja građana su se najviše odnosila na ekonomsku isplativost ovih sistema, mogućnost korištenja za grijanje vode u bazenu, tehničke karakteristike i trajnost bojlera, najčešće probleme pri radu sistema, te iskustva CRP u postavljanju ovih sistema na indivudualne objekte.

Građani su imali priliku uzeti interesantnu literaturu koja se odnosi na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, te su izrazili želju prisustvovati i na sljedećem okupljanju.

Sljedeće Veče sa građanima je predviđeno za 29.01.2015. godine, a teme su „Daljinsko grijanje u Tuzli-mogućnost priključenja novih korisnika“ i „Grijanje domaćinstva na pelet-mogućnosti, prednosti i ograničenja.

Savjetovanje će biti održano u Američkom kutku, Narodne biblioteke Derviš Sušić u Tuzli u 18:00 sati.