Blok 6 u Termolektrani Tuzla je isključen

Termoelektrana_Tuzla

Blok 6 u Termolektrani Tuzla je isključen. Iz Elektroprivrede BiH poručuju da sistem snabdijevanja električnom energijom nije ugrožen.

Termoelektrana_Tuzla

Blok je isključen, kako tvrde u Termolektrani, jer nema dovoljno ugljena u depoima Tuzlanske termoelektrane, objavila je FTV. Revitalizirani blok 6, koji je koštao 125 miliona maraka, spektakularno je pušten u rad u februaru 2013. godine. Dvije godine poslije ugašen je. Van pogona će biti najmanje deset dana.

Štete su višemilionske. “Shodno potrebama, blokovi se uključuju i isključuju iz pogona u skladu s ranijim definisanim pravilima i operativnim procedurama”, izjavila je FTV-u glasnogovornica Elektroprivrede BiH Midheta Kurspahić.“Blokovi su u domenu snabdijevanja i proizvodnje. Prema planovima, kapacitetima i potrebama oni se uključuju i isključuju”, pojasnio je direktor EP-a BiH Elvedin Grabovica.

Pravi razlog je to što Termoelektrana Tuzla nema dovoljno uglja u svojim depoima. Trenutno ima samo 200.000 tona, od čega je oko 20.000 tona rezervisano za blok 6. Direktor Termoelektrane Izet Džananović tvrdi da su blok 6 morali isključiti jer rudnici Banovići i Đurđevik ne ispunjavaju svoje ugovorene obaveze o isporuci uglja za Tuzlansku termoelektranu. Rudnik Banovići godišnje mora isporučiti oko million tona uglja, dok rudnik Đurđevik godišnje isporučuje oko 400.000 tona uglja.

Međutim, banovićkom rudniku prioritet je tržište u Srbiji, za koje isporuka uglja ne smije kasniti. FTV nezvanično saznaje da ugalj na srbijanskom tržištu prodaju 30 posto skuplje u odnosu na cijenu za Tuzlansku termoelektranu. Znatno je smanjena i isporuka uglja i iz rudnika Kreka, koji je zbog prirodnih nesreća koje su pogodile površinske kopove Šikulje i Dubrave, u prošloj godini imao oko million tona uglja gubitka u proizvodnji.

Prema analizi rudarskog stručnjaka Mevludina Delalića, rudnik Kreka je 2010. godine samo na isporuci uglja Termoelektrani imao gubitak oko 10 miliona maraka. Delalić zaključuje da je gubitak prihoda od Termoelektrane za period 2009-2013. skoro identičan visini uloženih finansijskih sredstava kroz dokapitalizaciju Elektroprivrede. “Elektroprivreda BiH ima najveću odgovornost u koncernu.

Mehanizacija je stara 30 godina i njena knjigovodstvena vrijednost je svedenana nulu”, kaže Delalić.I pored toga što ne želi da na vrijeme ispuni svoje ugovorene obaveze prema Termoelektrani Tuzla, menadžment banovićkog rudnika dobio je 23 miliona maraka pomoći od Elektroprivrede za kaloričnost uglja, mada taj rudnik nije u koncernu Elektroprivrede.

Od ukupno proizvedene električne energije Elektroprivrede BiH, pedeset posto se proizvodi u Termoelektrani Tuzla, u kojoj trenutno samo rade blokovi 4 i 5, koji imaju znatno manji kapacitet od bloka 6.

Pored nedostatka potrebnih količina uglja, ovi blokovi često su van stroja i zbog brojnih kvarova, jer su poslove na njihovoj revitalizaciji radile uglavnom firme koje su na sumnjiv način dobijale višemilionske ugovore, objavila je federalna.ba