UN: Do 2100. nula emisija stakleničkih plinova!

zagađenje zraka

Kopenhagen, 03. novembra 2014. – Neograničeno korištenje fosilnih goriva mora uskoro prestati ukoliko svijet želi izbjeći opasne klimatske promjene, a vlade trebaju do 2100. emisiju stakleničkih plinova svesti na nulu, poruka je u nedjelju u Kopenhagenu objavljenog UN-ova izvješća o klimatskim promjenama, javljaju agencije i mediji.

Zagađenje zraka

U sažetku izvješća u čijoj je izradi od septembra 2013. sudjelovalo 800 znanstvenika iz cijelog svijeta stoji da se do 2050. veći dio električne energije u svijetu mora – i može – početi proizvoditi iz izvora s malom emisijom ugljičnog dioksida, a emisija stakleničkih plinova, od kojih je najznačajniji ugljični dioksid, mora se svesti “gotovo na nulu do 2100”, javlja Reuters.

“Sve što je ostalo vrlo malo vremena” kako bi reagirati po razumnoj cijeni, rekao je predsjednik Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), Dr. Rajendra Pachauri.

“Ako svijet želi da se do kraja 2015. postigne dogovor o usporavanju klimatskih promjena u sklopu napora da se ograniči prosječno povećanje temperatura na najviše dva stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje, do polovine stoljeća moramo utrostručiti ili učetverostručiti upotrebu obnovljivih izvora s niskom ili nultom razinom razinom ugljičnog dioksida”, rekao je dr Pachauri.

Temperature u svijetu već su prosječno porasle 0,85 stupnjeva Celzija u odnosu na predindustrijsko doba, a cilj UN-a je da se povećanje prosječne površinske temperature ograniči na 2 stupnja Celzija.

Znanstvenici predlažu prelazak s fosilnih goriva na korištenje solarne i energije vjetra, nuklearne energije i korištenja biogoriva i pozvao da se s aktivnostima početi odmah, jer će posljedice biti “nepovratan”. Kada kažem bespovratna sjetiti, na primjer, otapanje leda na Grenlandu koji bi mogao podići razinu mora i poplava obalnih područja i velike gradove ili poremećaj u cirkulaciji vitalni za uzgoj hrane monsuna, navodi BBC.

“Možemo si priuštiti troškove borbe protiv globalnog zatopljenja, no nismo još na pravom putu”, smatra njemački znanstvenik Ottmar Edenhofer.

Najveći svjetski zagađivači su i dalje SAD, EU i Indija. Ugljični dioksid ostaje u atmosferi stotinama godina a emitiraju ga vozila na fosilna goriva, tvornice i elektrane koje koriste ugljen.

Izvješće će biti glavni vodič za predstavnike 200 zemalja kako bi trebalo složiti s Konvencijom UN-a o borbi protiv globalnog zatopljenja u Parizu krajem 2015. godinu.

Izvješće su pozdravile grupe za zaštitu okoliša, osobito dio koji se odnosi na poziv da se emisija stakleničkih plinova svede na nulu.