Radionica sa građanima u Bačkom Dobrom Polju

Ekološki pokret Vrbas

U suradnji s Mjesnom zajednicom Bačko Dobro Polje, Ekološki pokret Vrbas je organizirao radionicu s građanima u njihovom Domu kulture na temu primjene Aarhuške konvencije u lokalnom problemu.

Ekološki pokret Vrbas 1

Taj problem je bio završetak kanalizacije i priključenje građana na istu.

Uvertira radionice bilo je upoznavanje s tri osnovna stupca Aarhuške konvencije: dostupnost informacija od javnog značaja a u području okoliša, sudjelovanje građana u ranoj fazi donošenja odluka i pravo na pravnu zaštitu.

Potom je, predstavnik javnog poduzeća Direkcija za izgradnju, Milenko Radovanov upoznao građane o stanju poslova izgradnje kanalizacijske mreže u Bačkom Dobrom Polju, rekavši pri tome da su radovi na izgradnji kanalizacijske mreže zaustavljeni još 2011. g pred njen sam završetak, zbog pravnih smetnji koje su se tada pojavile i još uvijek traju!

Od sudionika radionice još jednom smo dobili potvrdu da građani hoće da se priključe na kanalizaciju, ali je problem izgleda, na drugoj strani!

Dakle, tri godine ni jedan ašov nije zaboden a još je manje od dvjesto metara preostalo da se kanalizacija spoji s Vrbasom pa da “civilizacija i njih ugleda”!

Izgleda da netko nije ispoštovao ugovorne obveze, pa stoga netko neće da potpiše suglasnost da su radovi izvedeni po Ugovoru, i logično, nitko neće to platiti! I konačno, politika ne zamjeranja “sve je duboko zakucala u glib”!

Je li uopće nekoga briga što se “septičke ljudima polako primiču do vrata”?Što će investicija EU od 15 mil. eura u postrojenje za otpadne vode propasti ?! Što će kanal potom ostati kakav jeste, dugo, dugo … do neke naredne “razumnije generacije”! Koliko će biti narednih generacija u Vrbasu?

Sudionici tribine su se naravno interesovali i za cijenu priključka i mogućnost da se kopanje od revizijskog priključka u dvorištu, do šahte na ulici, svima naplaćuje po prosječnoj cijeni iz predstojeće ponude izvođača, i to u više rata. Time bi građani s udaljenom šahtovi i obveznim potkopavanjem puta bili pošteđeni ogromnih troškova ovog posla! Također smatraju, da se primjerice Kule mora ispratiti! Ako su susjedi uspjele cijenu papirologije svedu na “0”, morao bi i Vrbas to da “iskopira”!

Zahtjev za odgovorom na ova pitanja u skladu sa  Zakonom o pristupu informacijama od javnog značaja, te  prvim i drugim stupcem Aarhuške konvencije potvrđene našim Zakonom, proslijedili smo predsjedniku Opštine Vrbas, JP Direkciji za izgradnju i JKP Standard iz Vrbasa.

Aktivnost je podržana od strane Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu okoliša, lokalne samouprave i Pokrajinskog tajništva za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu okoliša.