Opasno odlagalište otpada Lončarica Velika

Hrvatska, odvajanje smeća

Građanska opcija grada Osijeka (GOGO) zatražila je od osječke Gradske uprave i nadležnih institucija da obavijeste javnost da li odlagalište otpada Lončarica Velika radi u skladu sa svim zakonskim propisima.

Otpad

Podsjetivši da su prošlogodišnja mjerenja ovlaštenih laboratorija na tome mjestu pokazala koncetraciju žive, olova, kroma i drugih toksičnih stvari, višestruko veću od dopuštene.

Budući da uzorak procjednih voda s te lokacije pokazuje da je koncentracija žive čak 217 puta veća od maksimalno dopuštene, što je samo jedan od zabrinjavajućih pokazatelja, riječ je o potencijalnoj opasnosti za zdravlje građana Osijeka, zbog mogućeg utjecaja na vodu, u slučaju da se radi o kontinuiranom procjeđivanju toksičnih tvari kroz tlo do podzemnih voda, rekao je na nedjeljnoj konferenciji za novinare predsjednik stranke GOGO, Miroslav Vanek.

Od osječke gradske uprave i nadležnih institucija traže odgovor jesu li obavljena još neka mjerenja te kakvi su rezultati, a ako nisu, da se naprave, i da se javnost o tome obavijesti.

Gradski vijećnik stranke Miroslav Šimić kazao je kako je mjerenjima na tome odlagalištu utvrđena i povećana koncentracija zapaljivih plinova, ali da je, unatoč tome, na toj lokaciji izgrađen samo dio protupožarnog puta.

Predstavnica osječke Gradske četvrti “Industrijska četvrt”, u kojoj se nalazi spomenuto odlagalište, Ivanka Jager upozorila je da je Ministarstvo zaštite okoliša, unatoč takvim podatcima, dalo odobrenje za proširenje odlagališta, za još 35 tisuća kvadratnih metara, ali i ustvrdilo kako nije potrebno raditi novu studiju utjecaja na okoliš, već da se može koristiti studija iz 2001. godine.