Treća konferencija Parkovi Dinarskog luka

Konferencija Parkovi Dinarskog luka

Potpisivanjem pisma namjere o osnivanju asocijacije završila treća konferencija Parkovi Dinarskog luka.

Čak 60 parkova iz regije potpisalo je deklaraciju o namjeri osnivanja asocijacije „Parkovi Dinaridi – mreža zaštićenih područja Dinarida“, a među njima i svi hrvatski nacionalni parkovi i parkovi prirode.

DSC_8241

U Nacionalnom parku Brijuni završila je u četvrtak treća WWF-ova međunarodna konferencija “Parkovi Dinarskog luka” na kojoj je 60 zaštićenih područja iz osam zemalja regije potpisivanjem Deklaracije postavilo temelje osnivanju buduće asocijacije “Parkovi Dinaridi” koja bi trebala biti osnovana u prosincu u Crnoj Gori. Među parkovima koji su potpisali Deklaraciju je i svih 19 hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode, kao i Pećinski park Grabovača.

“Potpisivanjem ove deklaracije dobili smo veliku platformu zaštićenih područja, ljudi koji žele surađivati u regiji. Osnivačka skupština asocijacije ‘Parkovi Dinaridi – mreža zaštićenih područja Dinarida’ održat će se u prosincu u Crnoj Gori, gdje će u početku asocijacija i imati sjedište. Dakako, u svakoj od zemalja regije bit će predstavnik njihovih parkova koji će imati mjesto u odboru asocijacije“, istaknuo je Leon Kebe, voditelj projekta Parkovi Dinarskog luka iz WWF-a te je pojasnio da je Crna Gora odabrana jer je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izrazilo velik interes te ponudilo ured i zaposlenike, a tako će asocijacija i prilikom prijave projekata moći koristiti i sredstva iz pretpristupnih fondova EU, kao i donatorska sredstva.

WWF već tri godine provodi projekt “Parkovi Dinarskog luka” kroz koji je stvorena mreža 82 zaštićena područja iz osam zemalja regije – Albanije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije. U sklopu tog projekta dosad su održane dvije međunarodne konferencije u Banja Luci i Budvi, a na ovogodišnjoj na Brijunima okupilo se 150 sudionika iz 13 europskih zemalja koji su razgovarali na temu održivog turizma u zaštićenim područjima. Na konferenciji je sudjelovao i predsjednik Europarc Federacije Ignace Schops. Dva hrvatska parka prirode – Medvednica i Lonjsko polje su i kandidati za dobivanje certifikata od te federacije, te se očekuje da će ovaj mjesec saznati hoće li dobiti taj prestižni certifikat.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati procjene dobrobiti ekosustava u parkovima koju je WWF u posljednje dvije godine proveo u 57 parkova regije, od kojih u 18 hrvatskih (jedino nije provedena u Parku prirode Učka). Istaknuto je kako su najveći ekonomski iskoristivi resursi u parkovima turizam, komercijalna upotreba vode, šume i zaposlenje. Rečeno je i kako je u regiji 16 zaštićenih područja u kojima su punionice vode, ali one ništa od prihoda ne vraćaju u park čiju kvalitetnu vodu koriste. Također, u 18 parkova su hidroelektrane. WWF je zaključio kako je voda značajan resurs u regiji koji se mora održivo koristiti. Turizam je prepoznat kao glavni izvor prihoda, ali treba paziti da ne bude masovni, nego treba biti održiv.

Treća WWF-ova međunarodna konferencija “Parkovi Dinarskog luka” završila je studijskim putovanjem u Motovunsku šumu gdje su sudionici upoznati sa sustavom upravljanja zaštićenim područjima u Hrvatskoj .