Protiv proširenja rudnika uglja

protiv uglja

Oko 7.500 hiljada ljudi iz cijele Europe formiralo je u subotu ljudski lanac na njemačko-poljskoj granici protestirajući protiv predviđenog proširenja nekoliko površinskih rudnika uglja u toj regiji, objavili su organizatori.

Ne prosirenju rudnika uglja

“Ako se ostvari taj plan, to područje će postati najveći rudnik ugljena s najvećim emisijama ugljičnog dioksida Europe”, upozorila je u priopćenju Meri Pukarinen iz poljskog ogranka organizacije Greenpeace i izrazila zadovoljstvo sve većim brojem sudionika pokreta protiv proširenja rudnika uglja.

Na inicijativu udruga stanovnika i nekoliko ekoloških udruga, uz podršku Zelenih i Piratske stranke, lanac je bio dug gotovo osam kilometara između Kerkwitza, na jugu savezne države Brandenburg do zapadne granice Poljske.

Protestanti su se pobunili protiv predviđenog povećanja površinske eksploatacije lignita s dvije strane granice, koje kritiziraju zbog zagađanja i raseljavanja stanovništva.

Od juna njemačka savezna država Brandenburg je odobrila plan švedske energetske skupine Vattenfall da na 1.900 hektara proširi svoj rudnik Welzow-Jug, blizu Kerkwitza.

Odluka je donesena nakon sedam godina konzultacija, koje su samo 2013. izazvale ulaganja 190.000 prigovora. To je novi dokaz da se Njemačka, koja treba prijeći na čistu energiju, teško odriče ugljena.

Vađenje rude u rudniku Welzow-Jug, koji je aktivan od početka 70-ih godina, već je pridonijelo raseljavanju i nestanku više od 15 okolnih sela. Ako zaživi plan proširenja područja iskapanja odselit će se još 800 ljudi, navode aktivisti.

Poljska i Njemačka imaju najveće izvore ugljena u cijeloj Europskoj uniji, podsjetio je Greenpeace.