Offshore vjetroelektrane i plimne elektrane budućnost UK

Škotska

UK  je odobrilo izgradnju jedne od najvećih offshore vjetroelektrana s ciljem dostizanja cilja od 15% energije iz OIE do 2020. godine.

Vjetroelektrane

Suglasnost o izgradnji omogućiti će danskoj tvrtki Dong Energy instalaciju do 750 MW turbina u Irskom moru. Iz danskog Donga javljaju kako planiraju postaviti 660 MW turbina, što će biti dovoljno za napajanje pola miliona britanskih kućanstava.

Velika Britanija trenutno posjeduje više od polovice svjetske instalirane snage iz offshore vjetroelektrana te gura ovu tehnologiju kako bi zadovoljila svoje ciljeve vezane uz obnovljive izvore energije.

Dong navodi kako će koristiti 6 i 8 MW turbine u projektu. Uz ovu dansku tvrtku, koja drži 50.1% projekta, dioničari su i SSE Plc sa 25.1%, te joint venture nizozemskog mirovinskog fonda PGGM i Ampere Equity Fonda koji zajedno drže ostatak.

Velika Britanija trenutno ima 22 operativne vjetroelektrane ukupne snage 3.653 MW. Najveća od njih je 630 MW projekt London Array koji je smješten u estuariju rijeke Temze.

Između Škotskog kopna i otoka Orkney nalazi se Pentland Firth, burni tjescnac u kojem morske mijene dostižu brzine i do 30 km/h.

Budući da je to puno neiskorištene energije, tvrtka MeyGen odlučila je iskoristiti ovaj obnovljivi izvor energije gradnjom najveće svjetske plimne elektrane, koja bi jednom dovršena, trebala pokriti čak trećinu škotskih potreba za energijom.

Ova lokacija idealna je za plimnu elektranu jer se radi o području sa velikim mijenama između plime i oseke koje je istovremeno zaštićeno od otvorenog mora, navode iz tvrtke. Plan izgradnje postrojenja uključuje postavljanje 61 turbine na dnu mora, a konačan izgled elektrane podsjećati će na veliku potopljenu vjetroelektranu.  Ukupna snaga elektrane trebala bi izositi 398 MW.

Iz tvrtke javljaju kako se ne radi o prvom ovakvom pothvatu, jer slične elektrane već postoje u Južnoj Koreji i SAD-u, no također napominju kako će zbog svoje veličine ovaj projekt postaviti standarde za sve buduće plimne elektrane.