Inovativni projekt solarne biciklističke staze

Solarna biciklisticka staza

Nizozemska ima međunarodnu reputaciju kao bike-friendly nacija sa preko 18 miliona bicikala i više od 35 hiljada kilometara biciklističkih staza.

Holandija-solarna biciklisticka staza

Novi, inovativni projekt solarne biciklističke staze nadograditi će postojeću zelenu infrastrukturu budući da će sada biciklisti voziti po fotonaponskim panelima. Prvih 70 metara već je postavljeno u gradu Krommenie.

Podloga koja proizvodi električnu energiju u sebi sadrži fotonaponske ćelije od kristalnog silicija koje su ugrađene u betonsku podlogu. Na njih se potom nanosi neljepljivi premaz koji štiti panele te odbija kišu i prljavštinu sa površine kako bi se osigurala maksimalna izloženost sunčevom svjetlu.

Ovaj premaz ključan je za isplativost sustava jer bi se u protivnom zbog prljavštine u potpunosti izgubila svrha proizvodnje električne energije. Prvih sto metara biti će postavljeno tokom 2016. godine te će proizvoditi dovoljno energije za napajanje tri nizozemska kućanstva.

TNO institut, pokretač cijelog projekta, javlja kako bi se pokrivanjem 20 posto biciklističkih staza u Nizozemskoj dobilo dodatnih 400 do 500 četvornih kilometara fotonaponskih elektrana koje bi napajale mrežu te pogonile rasvjetu, signalizaciju i prometne znakove na samim stazama.