GREEN FEST Međunarodni festival zelene kulture

GREEN FEST 2013 (103)

GREEN FEST Međunarodni festival zelene kulture, besplatan filmski, obrazovni i izložbeni program za sve posjetioce festivala.

Sa leva na desno - Goran Trivan, Vladan Scekic i Marko Stojanovic

Peti međunarodni festival zelene kulture „Green Fest” biće održan od 29. do 31. oktobra u Domu omladine Beograda. Revijalni i takmičarski filmovi, izložbe fotografija, zeleni inovativni proizvodi, inicijative i tehnologije, kreativne radionice, debate, predavanja, i još mnogo interesantnih sadržaja, dio su festivala „Green Fest“, koji pokreće zeleni talas promjena u društvu.

Festival je programski podeljen na tri cjeline: „Green Screen Fest“ – program takmičarskog i revijalnog filma, „Green Field“ – obrazovni program i „Green Square“ – izložbeni program „zelenih“ inovacija, organizacija i proizvoda.

U okviru filmskog programa će se naći 52 takmičarska kratka i amaterska filma iz 24 zemalje, kao i 8 revijalnih filmova, od kojih će čak 7 biti premijerno prikazani u Srbiji.

U revijalnom djelu programa će biti prikazani dokumentarno igrani filmovi pobjednici najznačajnijih svjetskih festivala, koji obrađuju neke od najvažnijih problema današnjice i koji će sigurno uzburkati emocije publike. „Green Fest“ će svečano biti otvoren u srijedu 29. oktobra u 20 časova, premijernom projekcijom izuzetnog ostvarenja filma Seme života”, dok će program Festivala istog dana početi u 10 časova prije podne, edukativnim i kreativnim radionicama. Ove godine na takmičarski konkurs za kratki i amaterski film je stigao rekordan broj prijava, ukupno 447, što je više od ukupno svih pristiglih prijava u prethodne četiri godine. Posjetioci će imati priliku da pogledaju najbolja ostvarenja iz kategorija amaterskog i kratkog filma, iz zemalja regiona, kao i sa svih svjetskih meridijana.“, rekao je Vladan Šćekić iz Centra za unapređenje životne sredine.

Pored ovog ostvarenja, posjetioci će biti u prilici i da pogledaju, “Osveta električnog automobila” o istraživačkim i razvojnim programima razvoja električnih automobila najvećih svjetskih kompanija i njihovoj borbi – ko će napraviti prvi, najbolji i najbolje prihvaćeni električni automobil za moderno doba i tržište automobila, “Obala” o posljedicama neodgovorne urbanizacije koji nas vodi u srce kontraverzi o klimatskim promjenama, gdje se sudaraju politika, ekonomija i nauka, “Nafta i voda” koji nas upoznaje sa borbom “Davida i Golijata”, malog amazonskog plemena i njihovog mladog lidera protiv naftnih kompanija, koji se bore da sačuvaju svoje historijske korjene i ognjišta, “Veći od života” – priča o životu u gradovima i mogućnostima kvalitetnijeg života kroz primjenu ideje “čovek u centru planiranja razvoja grada”, i “Prokletstvo brana” koji se bavi temom negativnih efekata brana i bezbjednijim opcijama  za proizvodnju energije.

Festival će biti zatvoren filmom „Rat za pesak“ koji govori o novoj “zlatnoj” groznici – ratu za drugi najviše korišćeni resurs na svijetu – pjesak.

U prijepodnevnim terminima, zbog izuzetnog interesovanja publike, biće prikazivan film iz prošlogodišnje selekcije festivala – “Više od meda”, jedan od najljepše snimljenih filmova u novijoj dokumentarnoj kinematografiji, o izumiranju kolonija pčela širom svijeta i uzrocima koji izazivaju ovu pojavu.

„Država ne može da funkcioniše bez civilnog sektora pa tako Sekretarijat snažno podržava rad udruženja kroz konkurse za finansiranje projekata. Klimatske promjene, kao i njihov uticaj i posljedica na životnu sredinu, sigurno su najvažnija ekološka tema današnjice. Tako je i „Green fest“ i ove godine usko povezan sa ovom aktuelnom temom, a poseban značaj dajemo i saradnji Centra za unapređenje životne sredine i Doma omladine Beograda u akciji prikupljanja knjiga za Obrenovac. Apelujemo na sve posjetioce da ponesu bar po jednu knjigu kako bismo zajedno ponovo osposobili biblioteku u Obrenovcu.“ – istakao je Goran Trivan, gradski sekretar za zaštitu životne sredine.

Dio Festivala posvećen obrazovnom programu, „Green Field“, čini dinamičan sadržaj koji se realizuje kroz vršnjačku i ekspertsku edukaciju, će i ove godine ugostiti oko 1500 učenika osnovnih i srednjih škola i fakulteta. Pametni gradovi, ekološki aktivizam, ekološki otisak, samo su neke od tema ovih radionica, među kojima su i kreativne, za sve uzraste, od reciklaže do organske hrane. U dijelu namenjenom studentima posjetioci će moći da čuju predavanja o klimatskim promjenama, baštenskim zajednicama, drvetu u modernoj arhitekturi i kućnoj organskoj bašti. Pored toga, biće održane i panel diskusije o razvojnim potencijalima prirodnih dobara, kao i konceptu pametnih gradova.

“Dom omladine Beograda je uvek otvoren za ovakve manifestacije sa jakim internacionalnim profilom. Posebno nam je drago što ovaj festival ima izuzetno kvalitetne besplatne obrazovne i filmske programe namenjene mladima, ali i svim sugrađanima.” – rekao je Marko Stojanović, v.d. direktora Doma omladine Beograda.

U okviru treće cjeline, programa „Green Square“, svi posjetioci će moći da uživaju u 8 različitih izložbi fotografija, predstaviće se Arboretum Šumarskog fakulteta, Manufaktura cdR sa lampama od bicikala, Think Green design sa Bašticom i projektom “My Garden”, Centar za promociju nauke kroz „13 naučnih ideja“, Eko-dvorište i Kreativna industrija stakla, kao i drugi izlagači, njih ukupno 24.

Organizatori festivala pozivaju sve posjetioce da se uključe u društvenu kampanju sakupljanja knjiga za biblioteku “Vlada Aksentijević” iz Obrenovca čiji je kompletan fond knjiga uništen tokom katastrofalnih poplava u maju 2014. Knjige će moći da se doniraju na info pultu “Green Fest”-a, samo tokom trajanja festivala.

Ulaz na sadržaje programa Međunarodnog festivala zelene kulture „Green Fest“ je i ove godine besplatan, ali će, zbog ograničenih kapaciteta raspoloživih sala, ulaz biti slobodan samo za posetioce koji su se prijavili i preuzeli karte. Svi zainteresovani za praćenje revijalnog programa na ovogodišnjem „Green Fest“-u mogu da naruče karte putem zvaničnog sajta festivala –  www.greenfest.rs.

Ovogodišnji Međunarodni festival zelene kulture “Green Fest” se održava uz pomoć Ministarstva omladine i sporta RS, Grada Beograda – Sekretarijata za zaštitu životne sredine i Sekretarijata za kulturu i podršku kompanija Lenovo i Canon, kao i mnogobrojnih partnera i prijatelja.