Globalne razine CO2 nastavljaju nezaustavljivo rasti

zagađenje zraka

Unatoč raznoraznim konferencijama, zagovaranjima i deklarativnim političkim odlukama o suzbijanju i prilagodbi klimatskim promjenama, bilo tko razuman bi pomislio da će razine CO2 početi padati, no prema posljednjim dostupnim podacima one nastavljaju nezaustavljivo rasti.

zagađenje zraka

Stopa rasta emisija CO2 nije se samo povećala, već je najveća u posljednjih 30 godina. Ako nastavimo ovim putem, uskoro ćemo dostići tačku poslije koje nema povratka.

Znanstvenici napominju kako je razina od 350 ppm apsolutna granica podnošljivih razina CO2. Podnošljivih, a ne poželjnih! No, ukoliko emisije CO2 nastave rasti po dosadašnjim stopama, dostići ćemo razinu od 400 ppm u samo dvije godine. Ako vas ovi podaci nisu natjerali na razmišljanje, ima još par zanimljivih i zastrašujućih činjenica. Glavni razlog rasta emisija CO2 je naglo zakiseljavanje mora i to po stopama koje dosad nisu viđene u ljudskoj historiji.

Razlog zbog kojeg trebamo biti zabrinuti zbog zakiseljavanja oceana je činjenica da oceani upijaju dio emisija te održavaju stabilnost globalnog ekosustava. No, ukoliko postanu prekiseli, neće više moći upijati emisije CO2 što će dodatno ubrzati negativne cikluse.

Kao zaključak nameće se zaista jednostavna misao, a to je manje priče, a više akcije! Vrijeme je da počnemo ozbiljno djelovati, a ne samo gledati političare koji se sastaju na konferencijama koje su same sebi svrha.