Akcijom sađenja drveća i dodjele nagrada završen projekat “E-OVAMO”

Akcijom sađenja drveća, i dodjelom nagrada za najbolje učenike završen je projekat  “E-OVAMO”. Udruženje  „Ekotim“ u protekla dva mjeseca realiziralo je  projekat „E-OVAMO“ koji je podržan od strane Općine Novo Sarajevo.

E-OVAMO018

Projekat je bio osmišljen kao serija neformalnih druženja i predavanja iz različitih oblasti zaštite okoliša, uz prikazivanje dokumentarnih filmova.

U ovom  projektu, učenici su imali priliku da, svakog petka  (u periodu od 10.10.2014. – 21.11.2014. godine) slušaju po jedno predavanje na temu zaštite okoliša, uz prikazivanje adekvatnih dokumentarnih filmova.

U petak, 21. novembra, održana je završna aktivnost, a učenici koji su učestvovali u ovom projektu, posadili su drveće u parku kod JU  „Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo“, te nakon posljednjeg predavanja ovog ciklusa na temu „Atmosfera i zagađenje zraka“ prisutnima su uručeni certifikati i nagrade.

E-OVAMO025

Amer Šedo i Faris Selimbegović osvojili su nagrade u vidu tablet računara, koje im je uručio gosp. Faruk Pršeš, pomoćnik načelnika općine Novo Sarajevo.

Tokom projekta učenici su imali priliku da slušaju predavanja na teme: klimatskih promjena, složenosti zaštite okoliša,  zaštite biodiverziteta i prirode, upravljanja otpadom, očuvanju vode, atmosferi i zagađenju zraka i hrani. Uz predavanja  prikazivani su i prikladni dokumentarni filmovi kao što su: je „Jedanesti sat“ (Eleventh hour) sa Leonardom di Caprijem, „Neugodna istina“ (An Inconvenient Truth), “Priča o stvarima” (Story  of stuff”), “Hrana d.o.o” (Food Inc.).