Zelena akcija poziva predsjednika Josipovića

Zelena akcija

Zelena akcija poziva predsjednika Josipovića na konkretnu akciju protiv klimatskih promjena!

U nedjelju, 21. septembra, je oko 400 000 ljudi na ulicama New Yorka tražilo društvenu i političku transformaciju sistema kako bi se riješila klimatska kriza i krenulo prema niskougljučnoj energetskoj budućnosti. Povod mobilizaciji na ulicama bio je UN-ov summit o klimi održan jučer u New Yorku. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je svjetske vođe da prezentiraju planove za smanjenje emisija stakleničkih plinova te pokažu pravu političku volju za globalni sporazum koji bi se trebao sklopiti na klimatskim pregovorima u Parizu sljedeće godine.

Hrvatsku je na summitu u New Yorku predstavljao predsjednik Ivo Josipović. Tom prilikom je održao govor u kojem je naglasio da je “napokon vrijeme da politika bezrezervno stane iza novih industrija i istraživanja koja će otkloniti opasnost od klimatskih promjena”. Dodao je kako “usmjerenost na energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u cilju smanjivanja razina ugljikovog dioksida može pridonijeti stvaranju velikog broja novih ‘zelenih radnih mjesta’ ”.

Zelena akcija smatra kako predsjednik Josipović treba svoje riječi pretvoriti u djela i ne slati kontradiktorne poruke. Naime, u maju ove godine, Predsjednik je na energetskom forumu u američkom gradu Houstonu zagovarao eksploataciju nafte i plina u hrvatskom dijelu Jadrana. Tada je izjavio: “Moje poruke su i politici i naftnom biznisu ovdje da je Hrvatska stabilna zemlja koja ima i znanja i prirodnih resursa i koja je tako pozicionirana na mapi Europe, na jednom od najvažnijih čvorista energetske sigurnosti Europe. Već sam čuo i pohvale kako je Vlada priredila dokumentaciju za moguće izvore nafte i plina na Jadranu”.

Od predsjednika Josipovića zahtijevamo vjerodostojnost i odgovornost na ovu temu. Neprihvatljivo je da se naftnim kompanijama govori jedno, a na klimatskim skupovima drugo. Zahtijevamo da se Predsjednik, poput brojnih građanki i građana koji su zabrinuti zbog klimatskih promjena, jasno odredi protiv eksploatacije nafte na Jadranu, našeg najvrijednijeg prirodnog blaga!

Slaba politička volja pokazana je i na jučerašnjem summitu u New Yorku jer je rezultirao neambicioznim planom koji nije u skladu s hitnošću borbe protiv klimatskih promjena. Predstavnici najrazvijenijih zemalja, koji imaju historijsku odgovornost, dali su prazna obećanja po pitanju financijske potpore, bez konkretnih mjera, iznosa i rokova.

Najveća klimatska mobilizacija u historiji koja je u New Yorku okupila ljude iz svih dijelova svijeta, uključujući okolišne organizacije, socijalne pokrete, pokrete urođeničkih naroda, sindikate, poljoprivrednike, feminističke organizacije i mnoge druge inicijative, jasno je pokazala kako su klimatske promjene globalni problem koji se tiče svih nas. Klimatska je kriza naglasila duboko ukorijenjene nejednakosti u društvu, koje je proizveo suvremeni sistem temeljen na ekspolataciji fosilnih goriva i dominaciji velikih korporacija. Isti je dan održano preko 2000 akcija i prosvjeda u više od 160 zemalja svijeta.