Projekat ekološkog zbrinjavanja mulja iz otpadnih voda

U organizaciji Ministarstva privrede KS: Prezentiran projekat ekološkog zbrinjavanja mulja iz otpadnih voda

__TEMP__b4d000f6473d7f007be4c1d9069b4e50-1411445876_1575_1

Projekat zbrinjavanja mulja iz otpadnih voda i njegove prerade u kompozitne materijale, pod nazivom BACOM, prezentirali su danas predstavnici konzorcija IME GmbH čelnicima Kantona Sarajevo i članovima Tima za implementaciju projekta Otpadne vode Sarajeva.

Ovaj projekat je licenciran u Evropskoj Uniji, a ministar privrede KS Emir Hrenovica mišljenja je da bi njegova realizacija u Kantonu Sarajevo imala višestruku korist. „Smatram da bi nabavkom jednog postrojenja za preradu mulja, nastalog na prečistačima otpadnih voda na Butilama, Kanton Sarajevo za početak riješio problem njegovog deponovanja.

Osim toga, preradom mulja dobija se materijal upotrebljiv za izgradnju nasipa za zaštitu od poplava, kao i za podloge kod izgradnje cesta i sportskih terena, te za zatvaranje deponija komunalnog otpada“, izjavio je ministar Hrenovica. Riječ je o mobilnom postrojenju za preradu mulja koje se već nekoliko godina primjenjuje u nekim zemljama EU-a i daje odlične rezultate.

Šef Tima za implementaciju projekta Otpadne vode Sarajevo Nermin Drnda naveo je da je u ovom tehnološkom procesu najvažniji ekološki aspekt jer se mulj tretira na način neškodljiv za okoliš.

Marijan Kardum iz Hrvatskog društva lobista, koji projekt predstavlja u svim zemljama okruženja, naglašava da su dva ovakva postrojenja već u funkciji u Sloveniji, a uskoro će jedno biti postavljeno i u Zadru u Hrvatskoj kao i nekim drugim gradovima ove zemlje. „Nabavka i postavljanje opreme za prečišćavanje mulja košta oko 500.000,00 eura, što nisu velika sredstava s obzirom na efekte koje pruža.

Očekujem da će se i BiH povesti primjerom Hrvatske te početi sa realizacijom ovog projekta, jer je rješavanje problema mulja na ovaj način, jedan od standarda koje nalaže Evropska unija“, kazao je Kardum.

Naglasio je da ovaj projekt finansijski podržava Evropska unija kroz fondove na koje kantoni kao i lokalne zajednice mogu aplicirati.