Potpisan ugovor o implementaciji projekta Korak po korak 2 faza

Vlada Unsko-sanskog kantona.jpg 2

Dana 15. 9. 2014. godine u prostorijama Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, Sinha Kurbegović, ministrica Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i Sandi Zulić, direktor konsultantske firme Una consulting d.o.o. iz Bihaća, potpisali su Sporazuma o implementaciji projekta Korak po korak 2 faza 2014/2015.

Vlada Unsko-sanskog kantona.jpg 1

Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša je kod Švicarske ambasade početkom ove godine apliciralo sa projektom Korak po korak –  2 faza 2014/2015., koji se još naziva i druga faza. Projekat je odobren, a kako se radi o projektu čija je prva faza bila nastavak projekta GOW WADE, Švicarska ambasada je za implementatora projekta odobrala istu konsultantsku firmu, obzirom da su isti implementirali projekat GOW WADE, te prvu fazu projekta Korak po korak.

Ministrica Sinha Kurbegović, ovom prilikom istakla je da je posebna vrijednost projekta to što će u okviru istoga biti uspostavljen informacioni sistem za upravljanje otpadom pod nazivom SWIS , kao poseban alat za analizu podataka o upravljanju otpadom namijenjen javnim institucijama na lokalnom i regionalnom nivou.

Cilj projekta Korak po korak 2 faza 2014/2015. je na participativan način pridonijeti učinkovitom, dobro prihvaćenom i održivom regionalnom sistemu integralnog upravljanja otpadom kojim se podiže kvaliteta življenja stanovništva i doprinosi očuvanju okoliša. Kroz isti će se ojačati kapaciteti Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, osam općina Unsko-sanskog kantona i općine Drvar iz Kantona 10, općinskih javnih komunalnih preduzeća, JP „REG-DEP“ d.o.o. Bihać,  te istovremeno provoditi aktivnosti na informisanju građana i njihovog uključivanja u proces upravljanja otpadom.

Ukupna vrijednost projekta je 96.000 KM, od čega će Švicarska ambasada isti podržati sa 48.000 KM.