Njemačka – Rekord iz obnovljivih izvora

obnovljivi izvori energije

Njemačka ostvarila 74% električne energije iz obnovljivih izvora ovog mjeseca.

Mnoge zemlje Europske unije i svijeta rade na problemu prizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Najveći uspjeh postigla je Njemačka,  koja je  vodeća zemlja u svijetu po proizvodnji energije, što su i dokazali proizvodnjom od 74% ukupne energije dobijene  iz obnovljivih izvora.

Prema njemačkom think tanku Agora Energiewende, največi izvori obnovljive energije  su vjetroenergija, solarna energija, energija biomase i hidroenergija proizvele veliku većinu energije u državi.  Zajednički doprinos obnovljivih izvora iznosio je 43.54 gigavata između 12:00 i 13:00 sati 17. maja 2014. godine, što predstavlja oko tri četvrtine od ukupne potrošnje energije ove zemlje, što je bio novi rekord .

energija vjetra
S činjenicom da je tehnička ograničenost nekih generatora i njihova nesposobnost da se sami isključe poslije određenog vremena rada,  dovela  do rekordne proizvodnje viška u iznosu od 10 gigavata, koji je izvezen u susjedne zemlje, saopštava Agora Energiewende.

Njemačka je uvijek bila među svjetskim liderima u solarnoj energiji tako je i ovog vikenda bila izuzetak sa proizvodnjom od 15,2 gigavata u peak-u. Vjetro energija proizvela je 21 gigavat u peak-u dok su fosilna goriva kao što su ugalj i plin proizvele 26 gigavata (iako je to samo polovina normalne proizvodnje!).

Ovo je pozitivan primjer  Njemačke, koji  može uticati  na ostatak Europe,  da što više koriste obnovljive izvore energije u manje energijski zahtjevnijim danima u sedmici. Energija vode, sunca, vjetra, i biomase doprinose očuvanju životne sredine, kao i  smanjenju emisije štetnih plinova u atmosferu.