Koalicija za Sanu održala okrugli sto

Sačuvajmo Sanu

Koalicija za Sanu održala okrugli sto, kako bi upozorila na gradnju hidroelektrane.

Gradnja male hidrocentrale (MHE) na samim izvorima Sane ne smije biti dozvoljena, jer bi to imalo utjecaja na čitav tok rijeke, kako na floru i faunu, tako i na same gradove u slivu, zaključak je okruglog stola održanog u Ključu u organizaciji Koalicije za Sanu.

Sačuvajmo Sanu

Učesnici su se saglasili da se treba okrenuti turizmu jer Sana ima nevjerovatan potencijal za ribolov, sport i rekreaciju i mnoge druge sadržaje, koji ne bi štetili rijeci, a zadržali bi njen sjaj i ljepotu.

Govoreći o potencijalima, predsjednik Sportskog ribolovnog društva Ključ Besim Pudić rekao je da je opštinu Ključ prošle godine posjetilo preko 300 ribolovaca iz inostranstva i preko hiljadu iz Bosne i Hercegovine. On je najavio da će se na Sanici sljedeće godine održati Svjetsko prvenstvo u mušičarenju i da je već prijavljeno 27 državnih reprezentacija.

Vijećnica u Općinskom vijeću Ključa Azra Kujundžić zatražila je od nadležnih da objasne građanima šta izgradnja hidrocentrala znači za jednu rijeku, dok je član Udruženja ljubitelja prirode Eko-sport Amir Kovačević istakao da Ključani misle da hidrocentrale ne treba raditi, jer od njih nema koristi, osim za pojedinice.

Sekretar Udruženja Eko-sport Smajo Smajić zatražio je od vlasti da se u gradovima na Sani izgrade postrojenja za tretman otpadnih voda, ali na, kako je rekao, realnim principima.

Okrugli sto u Ključu održan je u okviru projekta „Rijeka Sana – park prirode“, koji finansijski podržavaju Ambasada Sjedinjenih Država u BiH i projekat ETNAR.