Festival “Sunce na dlanu”

Centar za razvoj i podršku (CRP) u saradnji sa Mješovitom srednjom mašinskom školom organizovao je  solarni festival „Sunce na dlanu“ koji je bio održan 05.12.2014. od 9:00 do 12:00 sati u prostorijama Mješovite srednje mašinske škole u Tuzli.

Festival je namijenjen učenicima i profesorima osnovnih i srednjih škola kako bi stekli nova i poširili postojeća znanja iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.U prvom dijelu festivala od 09:00 do 10:00 posjetiteljima je bila održana interesantna video i foto prezentacija o načinima primjene solarne energije, a nakon toga su vidjeli izložbu različitih solarnih sistema za grijanje vode, fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije, solarno vozilo isl. većinom proizvednih u Centru za razvoj i podršku.

Festival Sunce na dlanu

Učenici su takođe vidjeli i eksponate napravljene od jeftinijih i otpadnih materijala, te su imali priliku i mogućnost, zajedno sa svojim profesorima, direktno učestvovati u izradi dijela izložene opreme, kao što je lemljenje fotonaponskih ćelija i cijevi za solarni kolektor za grijanje vode i sl. Takođe, učesnici festivala su mogli dobiti informacije o svim tehničkim, ekonomskim i ekološkim aspektima o soalrnim i fotonaponskim sistemima i instalacijama.

Festival sunce na dlanu 1

Festival je organizovan zahvaljujući finansijskim sredstvima Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, uz punu podršku Pedagoškog zavod Tuzlanskog kantona.