Banjalučani će se uskoro više pitati o izgledu Grada

Predstavnici inicijative Naš prostor iz Centra za životnu sredinu su danas pred odbornicima Skupštine Grada Banjaluka predstavili smjernice, čijim usvajanjem će građani imati veću mogućnost da se pravovremeno i kvalitetnije uključe u kreiranje prostorno-planske dokumentacije, odnosno u kreiranje izgleda grada.

__TEMP__75074943c33ccce8da92c0db2823f33e-1411445876_1355_IMG_9661

Odbornici, iz redova pozicije i opozicije, koji su prisustvovali prezentaciji smjernica su imali pozitivne reakcije na predstavljeni sadržaj dokumenta i istakli su da je ovakav dokument neophodan Banjaluci. Jelena Vukelić je izjavila da je na osnovu reakcija odbornika usvajanje smjernica veoma izvjesno. Od Odbornika smo dobili samo riječi pohvale, pa čak i preporuke da u smjernice uvrstimo i neke dodatne prijedloge.

Nadamo se da će Banjalučani početkom nove godine imati mogućnost da aktivnije budu uključeni u donošenje odluka o izgledu grada. Sada nas očekuje sastanak sa Odjeljenjem za prostorno uređenje, predsjednikom Skupštine i drugim predstavnicima Gradske uprave, kako bismo razgovarali o pravnim procedurama koje će omogućiti brže i jednostavnije usvajanje smjernica.

Napominjemo da su smjernice izrađene na osnovu konsultacija sa predstavnicima mjesnih zajednica, stručnjacima, predstavnicima preduzeća koja izrađuju planske dokumente, te predstavnicima Gradske uprave, a kao odgovor na nizak stepen učešća, odnosno neinformisanost građana o izradi prostornih dokumenata.

Svjedoci smo, što je i na sastanku potvrđeno, da se Banjaluka posljednjih godina drastično promijenila, a da građani nisu mogli na to uticati, te da postoji potreba da se taj trend zaustavi.