Sedam BiH parkova službeno pristupilo asocijaciji „Parkovi Dinaridi – mreža zaštićenih područja Dinarida“

Osnivačkom skupštinom u Podgorici službeno je utemeljena regionalna asocijacija „Parkovi Dinaridi – mreža zaštićenih područja Dinarida“.Sedam BiH parkova službeno pristupilo asocijaciji „Parkovi Dinaridi – mreža zaštićenih područja Dinarida“

Vrelo Bosne Vrelo Bosne

Podgorica, Crna Gora – U nazočnosti ministra održivog razvoja i turizma Crne Gore, g. Branimira Gvozdenovića, 36 predstavnika zaštićenih područja iz regije Dinarskog luka sudjelovalo je u osnivačkoj skupštini regionalne asocijacije „Parkovi Dinaridi – mreža zaštićenih područja Dinarida“ u podgoričkom hotelu Ramada. Nakon što je 60 parkova iz osam zemalja regije: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova*, Makedonije, Slovenije i Srbije, potpisalo pismo o namjeri osnivanja asocijacije u oktobru ove godine, na trećoj WWF-ovoj međunarodnoj konferenciji „Parkovi Dinarskog luka“ u Nacionalnom parku Brijuni, sada je i službeno postavljen temelj njenog budućeg rada i razvoja.

Osnivanjem „Parkova Dinarida – mreže zaštićenih područja Dinarida“ na današnjoj Osnivačkoj skupštini predstavnici zaštićenih područja iz osam zemalja regije usvojili su njen Statut, izabrali članove Upravnog odbora i ostalih radnih tijela i time formalno-pravno postavili temelj njenog budućeg rada i razvoja. Izabrani su i predsjednik asocijacije Zoran Mrdak, direktor JP Nacionalni parkovi Crne Gore, te potpredsjednici Amarildo Mulić, direktor NP Una i Oner Jakuposki, direktor NP Mavrovo. Predsjednikom skupštine asocijacije proglašen je pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske Nenad Strizrep a glavnim tajnikom Leon Kebe, voditelj WWF-ovog projekta “Parkovi Dinarskog luka“.

Hutovo_Blato_-_oaza_v_jinak_vyprahle_jizni_Hercegovine,_jizn

“Osnivanje ove asocijacije za Hrvatsku je veliko priznanje“, istaknuo je Nenad Strizrep prilikom osnivanja asocijacije. “Hrvatska svojim iskustvom želi doprinijeti drugim zemljama u regiji da razvijaju sustav upravljanja zaštićenim područjima i spremna je u tome preuzeti vodeću ulogu u regiji“.

Predsjednik asocijacije Zoran Mrdak istaknuo je da u istinskoj i odgovornoj posvećenosti zaštiti prirodnog nasljeđa regije Dinarida, od predstavnika Parkova Dinarida, institucija, lokalnih zajednica i pojedinaca, očekuju punu podršku u zaštiti, očuvanju i promociji njihovih vrijednosti. “Parkovi Dinarida će posebno raditi na planu: zaštite biološke raznolikosti i razvoja zaštićenih područja Dinarida; održivog regionalnog razvoja i unaprjeđenja kvalitete života; podizanja svijesti o zaštiti prirode i održivom razvoju; brendiranja Parkova Dinarida i suradnje s međunarodnim institucijama. Kao regionalni model, mreža Parkova Dinarida također će uspostaviti komunikaciju sa sličnim asocijacijama i priključiti se najznačajnijim globalnim i lokalnim naporima u očuvanju biološke raznolikosti”, zaključio je predsjednik asocijacije Zoran Mrdak.

Službenim početkom rada asocijacije finalizirana je i glavna aktivnost WWF-ovog projekta „Parkovi Dinarskog luka“, kroz koji su tri godine postavljani temelji ovoj asocijaciji. Voditelj WWF-ovog projekta i glavni tajnik asocijacije Leon Kebe ističe:

„Drago nam je da smo ovime doprinijeli točki 11. dokumenta ‘Velika pobjeda za Dinarski luk’ sa zajedničkim obavezama svih zemalja, koji je prihvaćen prije godinu dana u Budvi na našoj drugoj međunarodnoj konferenciji. Prvi korak ostvarenju te obveze je napravljen! WWF je sretan jer sada ima čvrstog projektnog partnera za daljnji rad sa zaštićenim područjima u regiji“, kaže Kebe.

Skakavac-Perucica-NP_Sutjeska

Sjedište asocijacije u prve tri godine bit će u Crnoj Gori, a njezin upravni odbor čine po jedan predstavnik iz svake od osam zemlja Dinarskog luka. Iz BiH to je Amarildo Mulić, direktor NP Una. Među glavnim ciljevima osnivanja asocijacije istaknuti su umrežavanje parkova, tehnička podrška u stručnom smislu i što bolja promocija parkova. Asocijacija bi k tome trebala pomoći zaštićenim područjima regije u privlačenju fondova, kao i u zajedničkom razvoju projekata.

PARKOVI KOJI SU UŠLI U MREŽU PARKOVA DINARIDA:

Albanija: Asocijacija nacionalnih parkova Albanije
Bosna i Hercegovina: NP Sutjeska, NP Una, PP Hutovo Blato, zaštićena područja Sarajevskog kantona Bijambare, Skakavac, Vrelo Bosne i Trebović, PP Vjetrenica
Crna Gora: JP Nacionalni parkovi Crne Gore (NP Biogradska gora, NP Lovčen, NP Durmitor, NP Skadarsko jezero, NP Prokletije)
Hrvatska: svih 19 nacionalnih parkova i parkova prirode te Pećinski park Grabovača (nazive preuzmite s www.discoverdinarides.com)
Kosovo: NP Bjeshket e Nemuna, NP Sharri, PP Germia
Makedonija: NP Mavrovo, NP Pelister, PP Jasen, PP Ezerani
Slovenija: PP Ljubljansko barje
Srbija: NP Đerdap, NP Tara, PP Šargan-Mokra Gora