S.O.S. za Jadran

S.O.S. za Jadran: Tražimo od Vlade RH otkazivanje potpisivanja ugovora s koncesionarima.

Udruge okupljene u koaliciju S.O.S.za Jadran pozdravljaju zahtjev Vlade Republike Slovenije za provođenjem prekograničnih konzultacija o Strateškoj procjeni utjecaja na okoliš (SPUO), a raspolažemo informacijama kako je i talijanska Vlada već uputila isti zahtjev.

Prekogranične konzultacije u ovakvim postupcima obveza su već duži niz godina te su postale uobičajena praksa među državama članicama Europske unije. Pretpostavljamo da su zahtjevi upućeni ovako kasno jer su u slovenskom i talijanskom Ministarstvu okoliša do zadnjeg časa očekivali primjerenu službenu obavijest hrvatskog Ministarstvazaštite okoliša i prirode (MZOIP). Nažalost, MZOIP još jednom pokazuje kako je u potpunosti zakazalo i prepustilo ingerenciju nad zaštitom Jadrana Ministarstvu gospodarstva i Agenciji za ugljikovodike (AZU).

Uvjereni smo da će zahtjevi za prekogranične konzultacije, bez obzira na smiješna tumačenja iz AZU-a kako za njih ne postoji obveza u ovoj fazi procedure, osvijestiti odgovorne u Vladi RH te ih navesti da preispitaju cijelu dosadašnju proceduru i otkažu planirano potpisivanje ugovora s koncesionarima uslijed brojnih kršenja procedure i naznaka pogodovanja koncesionarima.

Sigurni smo kako će agencije za odnose s javnostima u službi AZU-a i koncesionara sad lansirati „srcedrapajuće“ poruke o tome kako nam Slovenci i Talijani ne daju da koristimo vlastitu naftu i slično. Ali, jedino pravo pitanje za nas jest: zašto naše odgovorne institucije ne zahtijevaju prekogranične konzultacije pri donošenju sličnih talijanskih i crnogorskih studija te programa eksploatacije nafte, a koji su u proceduri donošenja?