Onečišćenje zraka može biti štetno za dječji mozak – prije nego što su čak i rođena

Onečišćenje zraka može biti štetno za  dječji mozak – prije nego što su čak i rođena

Izloženost onečišćujućih tvari u zraku tijekom trudnoće može pridonijeti abnormalnosti djetinjstva u mozgu, nova studija sugerira.

Istraživanje iz dječje bolnice u Los Angelesu, mjerena izloženost majke  zagađenju zraka i PAH koristi oslikavanje mozga da pogledate učinke zagađenog zraka na dječiji mozak.

image-20150401-31287-15wv60g

PAH, odnosno policiklički aromatski ugljikovodici, rašireni su zagađivači i  formiraju se kada se organski materijali nepotpuno spaljuju. Oni potječu od vozila , spaljivanjem ugljena i nafte, spaljivanjem otpada i požara. Oni se također mogu naći unutar kuće, na primjer iz duhanskog dima ili otvorene vatre i peći.

Istraživači su počeli gledati učinke prenatalne izloženosti PAH na razvoj mozga u 1990. Za početno istraživanje zaposlili su više od 600 žena u trećem tromjesečju trudnoće iz New York City manjinskih zajednica. Ispunile su anketu i dobili su prijenosne monitore koji mjere onečišćenje zraka  za 48 sati kako bi se omogućilo istraživačima da odrede svoje izlaganje istom.

Njihova djeca se zatim ocjenjuju u dobi od treće i sedme godine života , a tim je utvrdio da je izloženost bila povezana sa simptomima ADHD (deficit hiperaktivni poremećaj) i drugih kognitivnih i bihevioralnih problema, uključujući smanjen IQ, tjeskobe i depresije.

Za najnovije studije, mozgovi su skenirani 40-o djece, otkrivaju  snažnu vezu između izloženosti PAU u maternici i smanjenje bijele tvari u mozgu. Bijele tvari mozga se sastoje od milijuna stanica zvanih aksoni koji omogućuju brze veze između različitih regija mozga.

Studija je pokazala povezanost područja smanjene bijele tvari s brzinom obrade tog dijela mozga. Žuta, crvena i narančasta pokazuju područja u kojima bijela tvar utiče na brzinu obrade tog dijela mozga. Bila je jača korelacija u lijevoj strani mozga.

image-20150331-1274-o4mgdw

Štoviše, ovi poremećaji u mozgu su povezani sa sporijim vremenom reakcije tijekom inteligentnog ispitivanja, kao i težim simptomima ADHD i poremećaju ponašanja.

Nalazi ove studije su dodati na sve veći broj literature o onečišćenju zraka i zdravlja, od kojih druga istraživanja pokazuju povezanost s Autizmom Spektrom poremećaja, shizofrenije i kognitivnih oštećenja.

Na primjer, jedna studija kalifornijske djece pokazala je da su oni izloženi najvišim razinama onečišćenja zraka prometom tijekom trudnoće i tijekom prve godine života, te je  više vjerojatno da će razviti autistične spektre poremećaja od onih izloženih najnižoj razini.

Više dokaza da  onečišćenje zraka utiče  na razvoj mozga dolazi iz istraživanja na životinjama. Jedno istraživanje mozgova mladih miševa izloženih ultra-finim česticama u koncentracijama sličnim onima u špici prometa, pronađene su   uvećane šupljine u mozgovima – stanje kod ljudi koji su povezani sa shizofrenijom i autizmom.

Mehanizam koje je  onečišćenje zraka  toksičan za mozak još nije u potpunosti poznati, posebice, put u mozgu čestica (PM) – male čestice onečišćivača koje mogu nositi PAU na njihovoj površini.

Ultrafine čestice za koje se vjeruje da se presele u mozgu ili putujući iz pluća u cirkulaciju i preko krvne moždine ili slijetanje na stražnjem dijelu nosa a zatim putuje u mozak putem mirisnih živaca. Nakon što su u mozgu, čestice onečišćenja mogu uzrokovati upalu i oštećenje stanica.

Kao i kod bilo kojeg znanstvenog projekta, : veličina uzorka je  bila mala i nije bilo moguće isključiti mogućnost da su rezultati mogli biti uzrokovani i  drugim izloženostima okoliša. Znanstvenici planiraju ispitati više djece, te da ocijeni način PAH u interakciji s drugim zagađivačima i njihov utjecaj na mozak.

Također je važno imati na umu da su rezultati bili izrađeni od proučavanja određenog stanovništva s visokom razinom siromaštva, niskim stupnjem obrazovanja i ispod prosječne inteligencije kod majke – pa se rezultati ne mogu generalizirati jednostavno za druge populacije.

Ova studija  o zagađenju zraka i mozga potječe iz SAD-a, gdje je udio jednog od glavnih izvora urbano onečišćenje zraka – auto diesel motorom – i niska je u odnosu na Veliku Britaniju. Zbog toga je potrebno prikupiti vlastite podatke u bilo kojoj državi gdje bi se vršilo istraživanje.

Iako je bilo relativno malo istraživanja o negativnim učincima zagađenja zraka na živčani sustav, dokazi se već montiraju. Jedinstvena značajka zagađenja zraka kao faktor rizika za bolesti je da je izloženost  gotovo univerzalna.

image-20150331-1263-l5puz3

Važno je, da je studija pokazala što je  više majka bila izložena PAH tijekom trudnoće, veća je  smetnja bijeloj tvari kod djeteta. To sugerira da smanjenje izloženosti PAU tijekom trudnoće i neposredno nakon poroda ima potencijal da donese ekvivalentno  smanjenje smetnji bijeloj tvari u djetetovom mozgu i njegovim učincima.

Ako daljnja istraživanja pronađu slične rezultate, posljedice javnog zdravstva su značajne s obzirom koliko je raširena PAH su i kako malo znamo o uzrocima psihičkih problema – područje koje predstavlja veliki i rastući teret bolesti u društvu.

Sve više dokaza da  komponente zagađenja zraka doprinose takvom raznolikom skupu bolesti potvrđuje hitnu potrebu za upravljanje kvalitetu zraka koji udišemo. Postizanjem kvalitete zraka  obećava da će biti značajan i ekonomičan način za poboljšanje našeg zdravlja i kvaliteta života.