Novi Bosch peletni setovi

Pelet

Novi Bosch peletni setovi su ekološki prihvatljivi

Bosch setovi

Grijanje na pelete je dugoročno neovisno o rastu cijena energenata: predvidivi vijek trajanja sustava je 15 godina, uz konstantan porast cijene plina, loživog ulja i struje.

Peleti su u usporedbi s loživim uljem i strujom značajno jeftiniji. U usporedbi s plinom, nema troškova uvođenja plinskog priključka, nema ovisnosti o daljnjem rastu cijene plina niti o eventualnom zastoju isporuke plina. Nedostatak u usporedbi s plinom je manji komfor grijanja. U usporedbi s grijanjem na kruta goriva, veći je komfor, veća iskoristivost, znatno manje ostataka izgaranja te je potreban manji prostor za skladištenje goriva.

Proizvodnja peleta je ekološki prihvatljiva jer je riječ o proizvodima od drvnog otpada, CO2 je na razini prirodnog procesa razgradnje drveta i vrlo je malo ostataka izgaranja u odnosu na dobivenu energiju (izgaranje je gotovo potpuno).

Redovni Bosch peletni setovi sadržavali su čelični kotao Bosch Solid 2000B 27 ili 32 kW, plamenik za pelete Breen 14-34 kW, integriranu automatiku na plameniku te pružni transporter. Novi Bosch peletni setovi uz navedenu opremu sadrže i spremnik za pelete zapremnine 195 litara, vrata za montažu pelet plamenika, set šamotnih blokova za komoru izgaranja te set čepova za bočne otvore na kotlu.

Ugradnja spremnika topline (međuspremnika) znatno povećava komfor korištenja, iskoristivost i trajnost sustava. Pohranom u međuspremniku, toplinska energija je na raspolaganju za grijanje prostora i tople vode bez temperaturnih ili količinskih fluktuacija. Kod takvog načina rada, sustav se jednom pali, zagrijava i ravnomjernim radom pohranjuje toplinu, te zatim gasi.

Pohranjena toplina ja potom na raspolaganju po potrebi, bez daljnjih paljenja i zagrijavanja kotla. Time se postiže ravnomjernija regulacija temperature prostora i tople vode, smanjuje potrošnja goriva jer nema ovisnosti o inertnosti sustava (eliminirana su česta i nepotrebna zagrijavanja do tražene temperature polaznog voda) te se produžuje vijek trajanja sustava.

Toplinska naprezanja su najizraženija u pripremi tople vode, uz kratka i intenzivna zagrijavanja, što je moguće eliminirati ugradnjom međuspremika.