Evropska sedmica za smanjenje otpada u Kantonu Sarajevo

Sarajevo

Počinje obilježavanje Evropske sedmice za smanjenje otpada u Kantonu Sarajevo: Prevencija nastanka otpada i mogućnosti iskorištavanja ostataka od hrane tema ovogodišnjeg EWWR-a

U okviru Evropske sedmice za smanjenje otpada (EWWR) od 22. do 30. novembra u Kantonu Sarajevo će se realizirati niz aktivnosti. Ovaj projekt već pet godina podržava Evropska komisija s ciljem jačanja svijesti o potrebi smanjenja otpada u evropskim državama, te promocije različitih aktivnosti usmjerenih na smanjenje otpada širom Evrope, kako bi se postigla trajna promjena svijesti stanovništva. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS je službeni partner Evropske sedmice za smanjenje otpada posljednje četiri godine, čime se i Bosna i Hercegovina priključila mreži evropskih zemalja koje tradicionalno provode različite aktivnosti radi smanjenja otpada.

Za razliku od prošle godine kada je u fokusu bila prevencija stvaranja ambalažnog otpada od hrane, ovogodišnja tema EWWR-a je prevencija nastanka otpada od hrane i mogućnosti iskorištavanja ostataka od hrane.

Ovim povodom, Udruženje građana “Centar za okolišno održivi razvoj (COOR)”, u saradnji sa još četiri udruženja na području Kantona Sarajevo, organizirat će svoje aktivnosti  a učesnici će imati priliku da kroz niz radionica, medijskih kampanja i zabavnih aktivnosti pronađu inspiraciju za nove načine ophođenja prema potencijalnom otpadu, kako bi održali čistoću i zdravlje svoje okoline.

Tako će Udruženje GREEN ART, u okviruakcije pod nazivom „DAGARA“, u čijem je fokusu prevencija gomilanja otpada od hrane, upriličiti edukativnu radionicu za djecu o temi „Bio otpad i ideje za njegovo moguće korištenje“. Radionica će se održati 28. novembra u O.Š. “Vladislav Skarić” s početkom u 14:00sati. Pored edukativnog predavanja, na radionici će djeca praviti hranu za krave (tzv. dagaru) od prikupljenog otpada od hrane. U nedjelju 30. novembra u 11:00 sati biće upriličen odlazak djece na farmu obitelji Mrgan u Pazariću gdje će djeca, između ostalih aktivnosti,  nahraniti krave  pripremljenom dagarom.

Također će Udruženje COOR u suradnji sa Srednjom ugostiteljsko-turističkom školom u Sarajevu  u prostorijama ove škole u srijedu 26. novembra s početkom u 12:30 sati upriličiti akciju po nazivom „Hrana – resurs, a ne otpad“. U okviru ove akcije, učenici kuharskog smjera će od prikupljenih ostataka od hrane osmisliti kreativne recepte po kojima će skuhati zanimljiva jela te ih u obliku zakuske poslužiti učesnicima akcije. Degustacija jela će biti popraćena edukativnim predavanjem o temi stvaranja otpada od hrane u potrošačkom društvu.

Jedna od planiranih aktivnosti je i javna kampanja o potrebi smanjenja otpada od hrane u domaćinstvima pod nazivom „Smanjimo prehrambeni otpad!“ koju provodi Udruženje „ISKRA ZNANJA“. Kampanja ima za cilj potaknuti građane Sarajeva na razmišljanje o količinama otpada od hrane koje proizvode u svojim domaćinstvima i potaknuti ih na primjenu kreativnih i ekološki prihvatljivih rješenja pri tretiranju ostataka od hrane u domaćinstvima. U tu svrhu će, na nekoliko mjesta u gradu, biti  postavljeni bilbord plakati sa edukativnim porukama za građane.

Akciju pod nazivom „Dijelimo hranu“ provodi Udruženje EKO PRO, s ciljem poticanja građana Sarajeva na donošenje smislenih odluka pri kupovini hrane,  kao jednim od načina na koji možemo dati vlastiti doprinos smanjenju nastanka otpada od hrane. Tim povodom u subotu, 29. novembra u 10:00 sati, u trgovačkom centru BBI, biće postavljen info stol na kojem će se promovirati ideja podjele hrane među građanima, s dodatnim ciljem poticanja trgovaca i velikih trgovačkih lanaca da hranu koja je namijenjena za otpis doniraju socijalnim ustanovama.

Kompostiranje organskog otpada od hrane“ naziv je akcije koju realizira udruženje „PLANINAR“ s ciljem promoviranja pozitivne ekološke prakse u odnosu prema otpadu od hrane i volonterskog angažmana kako mlađe populacije, tako i građana izletnika. Svoju radnu akciju postavljanja kompostera namijenjenih odlaganju otpada od hrane, ova organizacija će provesti u nedjelju, 23. novembra u Planinarskom domu Motka (Općina Vogošća) s početkom u 10:00 sati.

Aktivnosti planirane u okviru Evropske sedmice za smanjenje otpada u Kantonu Sarajevo je, kao i prethodnih godina,  finansijski podržalo Minsitarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS.