Korak-po-korak integrirano upravljanje krutim otpadom

Održan sastanak u okviru projekta „Korak-po-korak integrirano upravljanje krutim otpadom"

DSC_1264

U Bihaću su dana 6. 3. 2015. godine predstavnici Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona održali sastanak sa konsultantom Resursnog centra za vode i okoliš „Una Consulting“ vezano za implementaciju projekta „Korak-po-korak integrirano upravljanje krutim otpadom“ faza 2014/2015.

Na sastanku se najviše razgovaralo o uspostavljanju informacionog sistema za upravljanje otpadom – SWIS, koji je kao poseban alat za analizu podataka o upravljanju otpadom namijenjen javnim institucijama na lokalnom i regionalnom nivou, čija je svrha da iste imaju na jednom mjestu relevantne podatke po pitanju otpada koje će im pomoći u budućem planiranju, donošenju odgovarajućih odluka, kao i praćenju ispunjavanja zakonskih obaveza.

Vezano za isto dogovoreno je da će se u drugoj polovini mjeseca marta 2015. godine posjetiti sve lokalne zajednice kako bi se na terenu uvidjela dinamika unošenja podataka te na licu mjesta otkonile eventualne nejasnoće.

Cilj projekta „Korak-po-korak integrirano upravljanje krutim otpadom“ je na participativan način pridonijeti učinkovitom, dobro prihvaćenom i održivom regionalnom sistemu integralnog upravljanja otpadom na području regije Bihać, koji treba unaprijediti kvalitet života stanovnika i pridonijeti zaštiti okoliša.

Imajući u vidu napredak i zamah ostvaren provođenjem prve faze projekta „Korak-po-korak integrirano upravljanje krutim otpadom“, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona zajedno je krajem 2014. godine uputilo prijedlog Ambasadi Švicarske u Bosni i Hercegovini za nastavak podrške ovim aktivnostima.

Isti su prihvatili sufinanciranje projekta, čime je omogućena daljnja podrška procesu unapređenja stanja u oblasti upravljanja otpadom na području Unsko-sasnkog kantona i općine Drvar.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes